Italijanski grad plaća zainteresovanim 30.000 EUR da se tamo presele

Idilični gradić na jugu Italije nudi ljudima 30.000 evra da kupe kuću i usele se u nju, nadajući se da će tako oživeti sve prazniji centar grada. Međutim, pošto su cene nekretnina tamo tako niske, ponuđeni iznos je dovoljan da mnogi i kupe i poprave neku od kuća u centru grada.

Gradovi širom Italije svakodnevno smišljaju nove ideje kako bi privukli nove stanovnike u svoje gradove: od prodaje trošnih kuća za besplatnu cenu do pristupačnih kuća spremnih za useljenje. Živopisni grad Presiće je poslednji koji se odlučio za zanimljiv poduhvat. Ljudima koji su voljni da kupe i usele se u prazne stanove plaća se do 30.000 evra.

Da bi učestvovali u projektu, podnosioci zahteva moraju da kupe jedan od stanova u gradu, koji su posebno obeleženi od strane gradskih vlasti i izgrađeni su pre 1991. godine. Cene kuća počinju od 500 evra po kvadratu, što znači da svaka od kuća može takođe biti kupljen za manje od ponuđenog iznosa novca. Kako navode nadležni, 25.000 evra trebalo bi da bude dovoljno da se stan od 50 kvadrata kupi i eventualno popravi.

„U centru grada ima mnogo praznih kuća u kojima želimo da vidimo nove stanovnike“, rekao je gradski većnik Alfredo Palese. Sramota je videti kako se naš stari grad, pun istorije, prelepe arhitekture i umetnosti, polako prazni“, dodao je on.
Ovo nije jedina šema kojom žele da privuku nove stanovnike u grad. Između ostalog, nove poslovne delatnosti imaju manji porez, a porodice sa decom dobijaju dečiji dodatak.

Izvor: Presicce: The pretty Italian town paying people $30,000 to move there | CNN Travel

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s