“O prirodi animusa”

“Na herojske figure se projektuju obrasci Animusa, koje predstavljaju faze moći i akcije.
Postoje žene kod kojih je ovaj aspekt muškosti harmonično kombinovan sa ženskim principom i dobija njegovu efektivnu pomoć. Postoje aktivne, energične, hrabre i prodorne žene. Takođe, ima onih kojima takva integracija nije uspela, jer kod njih preovladava muško ponašanje i potiskuje ženski princip.
To su preterano energične, čvrste, brutalne, muževne žene,koje nisu samo dominantne, već i agresivne. Za mnoge žene, ova primitivna muškost dolazi do izražaja i u seksualnom životu, pa je stoga njihov pristup ljubavi agresivno muški i ne vođen osećanjima, kao što se to očekuje obično kod žena. One deluju svojom voljom, odvojeno od ostalih karakteristika ličnosti, kao što je to pretežno slučaj kod muškaraca.
U suštini, zapravo, može se smatrati da su primitivnije oblike muškosti asimilovale žene. Uopšteno govoreći, žene su dugo bile usmerene samo ženskom načinu života, ali sada postoje žene čija su snaga volje, odlučnost, aktivnost, energija korisne sile u njihovom (inače) prilično ženskom životu.
Problemi ovih žena danas izgleda pre leže u njihovom odnosu prema animus-logosu (prema muškom intelektualnom elementu u užem smislu te reči), jer širenje svesti uopšte povećava svest u svim oblastima i to postaje neizbežan zahtev (i takođe redak dar) u ovo naše vreme.
Jedna od potvrda ove činjenice je da se u vezi sa otkrićima i inovacijama poslednjih pedesetak godina kod nas počeo razvijati takozvani „ženski pokret“, borba žena za jednaka prava sa muškarcima.
Na sreću, danas smo već doživeli najgori proizvod ove borbe. Žene su naučile da vide da ne mogu da postanu kao muškarci, jer su pre svega žene i treba to da budu. Međutim, ostaje činjenica da određena količina muškog duha ulazi u žensku svest i da mora naći svoje mesto u njenoj ličnosti.
Učenje razumevanja ovih faktora, koordinacije sa njima kako bi mogli da odigraju svoju ulogu u smislenom životu, važan je deo problema animusa.”
👇
Ema Jung, švajcarska jungovska analitičarka i autorka ( “O prirodi animusa”)

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s