Šta je, u suštini, ličnost?

Šta je “ličnost”?
Konkretna osoba, kvalitet, nivo ili mehanizam?
Psihologija ima veliki broj pristupa, koncepata, definicija pojma ličnosti i kao rezultat toga, ne postoji opšta formulacija i time se bavi svetska psihologija više od 100 godina.
Jedna teza, koja objašnjava ličnost, kaže da je to nešto po čemu bi se čovek razlikovao od životinje, a da mu treba samo ono što je najnužnije i ništa suvišno.
Teza se produbljuje mišlju da potreba inicira konflikt, koji pokreće svet i razvoj pojedinca.
Ličnost individualna komponenta, koja se ogleda u ponašanju čoveka, zasnovana na njegovom kulturnom i društvenom okruženju, posebno tokom detinjstva i adolescencije, koja formira njegov bihejvioralni odgovor na buduće događaje u njegovom životu.
Ličnost je “unikatna” individua. Događaji koji utiču u formiranju svake ličnosti su čisto jedinstveni.
„Konflikt“ je individualan, pa je stoga i odgovor (na osnovu percepcije, karaktera, temperamenta) takođe individualan.
Čoveku je stalno nešto potrebno, a iz toga sledi da su putevi njegovog razvoja višestruki i ne mogu se porediti sa drugima.

1 mišljenje za “Šta je, u suštini, ličnost?

  1. Fadil Jonuz Autor članka

    Često nailazim na pitanje o generalizacijama u psihologiji, o statističkom pristupu objedinjavanja zajedničkih navika, crta, dimenzija i faktora ličnosti, čime psihodaijagnostički, a i idigorafski (primenom psihoanalize, intervjua i sl) pravimo jednake kriterijume po kojima predviđamo buduće ponašanje individue.
    U stvari, nekada sam i sam sebi postavljao ovo pitanje.
    Odgovor je da nikad u potpunosti to nije moguće ostvariti. Postoji ta varijansa, odstupanje od srednjeg, opšteg kriterijuma, ali primenom psiholoških tehnika i metoda se mogu uobličiti samo TRENDOVI, koji nikako ne smeju da se prihvate kao trajno pravilo.

    Volim

Ostavite komentar