Čudan signal iz svemira snimljen 1800 puta za dva meseca

Nedavno otkriven radio signal iz svemira ponovo je doveo u pitanje naše razumevanje misterioznog fenomena brzog radio talasa (FRB). Naime, ponavljajući FRB koji je otkriven prošle godine zvučao je neverovatnih 1.863 puta tokom 82 sata od ukupno 91 sata posmatranja.
Ovo donekle hiperaktivno ponašanje misterioznog signala iz svemira omogućilo je naučnicima da otkriju iz koje galaksije dolazi i koji je njegov mogući izvor.
Šta su FRB?
Šta su tačno brzi rafali radio talasa i zašto toliko fasciniraju naučnike? FRB su jedna od najfascinantnijih misterija u univerzumu. Ovo su izuzetno moćni signali, neki oslobađaju više energije od 500 miliona Sunaca i traju manje od treptaja oka. Jedna od najvažnijih karakteristika FRB-a je da su kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojavljuju iznenada na nekom delu neba i traju samo nekoliko milisekundi.
Ponavljanje FRB-a, odnosno kada nije samo jedan interval, već nekoliko uzastopnih, veoma su retke i posebno privlače pažnju astronoma. Neki od ponavljajućih FRB-a se javljaju periodično, u redovnim intervalima, svakih nekoliko dana ili meseci. Do sada je otkriveno samo nekoliko njih.

Извор: A New FRB Signal Has Buzzed Nearly 2,000 Times in Just Two Months, Raising a Mystery : ScienceAlert

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s