Novo ostrvo se iznenada pojavilo u Tihom okeanu

Podvodni vulkan poznat kao Home Reef na ostrvima Tonga probudio se nakon 16 godina dubokog sna i 10. septembra 2022. Lava i komadi stena počeli su da „cure“ u okean 25 kilometara jugozapadno od ostrva Lata.

Krhotine su počele da se skupljaju na jednom mestu i za samo nekoliko dana nastalo je potpuno novo ostrvo veličine 4000 kvadratnih metara i visine 10 metara. Zvaničnici Geološkog zavoda Tonga (TGS) su 20. septembra objavili da je ostrvo naraslo šest puta, proširivši se na 24.000 kvadratnih metara. Stručnjaci sumnjaju da će nastaviti da raste.

Poput feniksa koji se diže iz pepela, ovo ostrvo će verovatno ponovo potonuti u vatreni prsten Tihog okeana mnogo pre nego što se bilo koji moreplovac nada da će kročiti na njegovu stenovitu obalu.

Pacifički vatreni prsten, takođe poznat kao Pacifički vatreni prsten, je niz vulkana koji okružuju Tihi okean. Tu se nalazi 40% svih aktivnih vulkana, koji pored toga, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu moć.

Naime, kada je Home Reef poslednji put rodio novo ostrvo 2006. godine, trebalo je godinu dana da okeanski talasi erodiraju njegovu uzvišenu površinu. I ovoga puta to je još niže novoformirano ostrvo.

Greben Home je stvorio ostrva u pet navrata od 1852. godine, od kojih su neka dostigla visinu između 50 i 70 metara. Godine 1984. jedna je čak imala svoju malu lagunu. Podmorska planina odgovorna za ove kratkotrajne strukture nalazi se u regionu Tihog okeana poznatom kao zona subdukcije Tonga-Kermadek, u kojoj se nalaze neke od najbrže konvergirajućih tektonskih ploča na svetu.

U toj oblasti, Pacifička ploča brzo klizi ispod dve druge ploče (Kermadek i Tonga) brzinom od oko 24 centimetra godišnje, formirajući drugi najdublji rov na svetu i izuzetno aktivan vulkanski luk. Ovaj deo grebena na morskom dnu, koji se proteže od Tonge do Novog Zelanda, ima najveću gustinu podvodnih vulkana na svetu.

Satelitski snimci nedavne erupcije Grebena Home pokazuju formiranje najnovijeg ostrva. Snimku je objavila NASA koristeći podatke Geološkog zavoda SAD (USGS) 14. septembra. Na njemu se vidi dugačak trag dima, ali i primetna promena boje okolnog okeana.

NASA kaže da je okean verovatno postao zamućen zbog mešanja pregrejane kisele morske vode sa komadima vulkanskog kamenja i krhotina.

Извор: New island forms in Tonga after Home Reef volcano eruption – The Washington Post

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s