“De la fureur psychotique”

Žak Lakan je bio bio zainteresovan za filozofiju Ludviga Vitgenštajna, naročito za njegovu koncepciju jezičkih igara i oblika života. Lakan je smatrao da je Vitgenštajn pokazao da je jezik nešto što se konstituiše u različitim društvenim praksama, a ne nešto što odražava univerzalnu logiku ili strukturu. Lakan je takođe mislio da je Vitgenštajn otkrio da je jezik nešto što se može koristiti na različite načine, uključujući i one koji nisu u skladu sa standardnim pravilima ili normama. Lakan je to nazvao “psihotičnom žestinom” (franc. fureur psychotique), aludirajući na to da je jezik sposoban da stvori nove svetove i stvarnosti koje nisu ograničene postojećim konvencijama ili racionalnošću.

Lakan je o Vitgenštajnu govorio u nekoliko svojih predavanja i seminara, kao i u nekim svojim tekstovima. Na primer, u predavanju “O psihotičnoj žestini” (franc. De la fureur psychotique), održanom 1967. godine, Lakan je rekao:

“Vitgenštajn je bio jedan od onih koji su nam pokazali da je jezik nešto što se konstituiše u različitim praksama, a ne nešto što je dato kao univerzalna struktura. On je takođe bio jedan od onih koji su nam pokazali da je jezik nešto što se može koristiti na različite načine, uključujući i one koji nisu u skladu sa standardnim pravilima ili normama. To je ono što ja zovem psihotičnom žestinom, jer je to način da se stvori novi svet, novi red, nova stvarnost, koja nije ograničena postojećim konvencijama ili racionalnošću. To je ono što je psihotični subjekt sposoban da uradi, da stvori svoj sopstveni jezik, svoj sopstveni sistem, svoj sopstveni zakon, koji nema veze sa onim što je opšteprihvaćeno ili razumljivo. To je ono što je Vitgenštajn pokazao u svojim Filozofskim istraživanjima, gde je dao primere različitih jezičkih igara i oblika života, koji nisu nužno usklađeni sa onim što je uobičajeno ili logično”

Ostavite komentar