Šta treba, a šta nikako ne smete da radite i kako protiv jednog od najvećih strahova: Serviser i psiholog imaju savete…

Kako nam objašnjava psiholog Leo Ivanišević, pre nego što uđemo u konkretne predloge kako da izbegnemo napad panike u slučaju da se zaglavimo u liftu ili nađemo u nekoj drugoj nepovoljnoj situaciji, važno je da razumemo osnove kako naš autonomni nervni sistem funkcioniše. I da, kao što Konstrakta kaže, velika je sreća što ga imamo, jer on sam sve radi, ne moramo da ga kontrolišemo, a samim poznavanjem njegovog funkcionisanja možemo sebi da olakšamo. Autonomni nervni sistem je odgovoran za naša osećanja straha i panike, kao i za naše osećanje bezbednosti i konekcije.

  • Panika se dešava kada se aktivira simpatička grana našeg autonomnog nervnog sistema – to je stanje “bori se ili beži”. U tom stanju dešava se niz fizioloških promena, srce lupa brže, zenice se šire, disanje se ubrzava, osećaj neposredne opasnosti je vrlo stvaran, a naš subjektivni osećaj je kao da će se najgore sigurno desiti svakog trenutka. Neizbežna propast nam deluje kao neminovnost i onda paničimo. Pre više stotina godina, u situaciji gde bežimo od neprijateljskog plemena ili divlje životinje, ova reakcija bi nam spasila život – priča Ivanišević.

Međutim, kako kaže, u liftu ili pred važan sastanak je potpuno kontraproduktivna. Kako izaći iz “bori se ili beži” stanja?

  • Genijalnost našeg autonomnog nervnog sistema je upravo u tome što ne morate ništa da radite kako biste izašli iz tog stanja. Ljudski organizam nije napravljen da bude u trajnom stanju panike – štaviše, nakon najviše pola sata, napad panike će sam proći, šta god vi radili. Tada vođstvo preuzima parasimpatička grana vašeg nervnog sistema i uvodi vas u stanje zamrznutosti – kaže.

Извор: U isto vreme 30 ljudi bilo ZAROBLJENO U LIFTOVIMA: Šta treba, a šta nikako ne smete da radite i kako protiv jednog od najvećih strahova: Serviser i psiholog imaju prave savete

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s