Čovek koji je otkrio antimateriju 

Dirak je jedan od najznačajnijih tvoraca kvantne mehanike. Ova teorija je nastala u prvoj polovini dvadesetog veka, kao pokušaj da se razume ponašanje prirode na atomskoj skali. Eksperimentalni rezultati koje su fizičari dobijali početkom dvadesetog veka nisu mogli adekvatno da se opišu fizikom koja je u to vreme bila poznata, a čije temelje je udario Isak Njutn. Prvi pokušaji opisivanja sveta atoma su se zasnivali na uvođenju postulata koji su u kombinaciji sa zakonima Njutnove fizike mogli da objasne neke konkretne pojave. Većinu fizičara to nije zadovoljavalo, tako da su tragali za teorijom koja će opisati svet atoma na elegantan način.

Rezultati do kojih su fizičari došli u toj potrazi su bili fascinantni – pokazalo se da je ponašanje atoma jako daleko od našeg svakodnevnog iskustva i da se pojedini aspekti tog ponašanja na prvi pogled čine čudnim. Dirakov veliki doprinos se ogleda u činjenici da je uspeo mnoge složene koncepte u kvatnoj mehanici da sagleda sa posebnom matematičkom elegantnošću i od kvantne mehanike stvori teoriju koju već gotovo 80 godina razume i koristi veliki broj fizičara. Jedno od Dirakovih najvećih dostignuća bez sumnje je njegova relativistička jednačina, pomenuta na početku teksta, kojom je u nauku prvi put uvedena antimaterija.

Uz to, Dirak je u fiziku uveo i magnetne monopole. Naime, on je matematički dokazao da je dovoljno da postoji samo jedan magnetni monopol u vasioni da bi se objasnila dobro poznata eksperimentalna činjenica da je naelektrisanje kvantovano. Magnetni monopoli su hipotetičke čestice, koje možemo najjednostavnije opisati kao magnete sa samo jednim polom. Ova njegova pretpostavka je izazvala mnogo pažnje, ali do danas nije potvrđeno da magnetni monopoli zaista postoje.

Извор: Čovek koji je otkrio antimateriju – Nauka – Život – B92.net

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s