Podeljena percepcija i osećanja

“U vezama postoji zanimljiv fenomen kada jedan od partnera, takoreći, deli drugog na dva dela, od kojih jedan iz nekog razloga smatra glavnim (onim koji se dopada), a drugi je “manja greška” (ona koja se nekome ne sviđa).

Zbog ove osobine, mnogi ljudi godinama žive u iluzornom predstavljanju svojih partnera, a tek nakon raskida ili teške krize, zagonetka u njihovim glavama konvergira i odjednom shvate s kim žive.

Trik je u tome što je partner od početka cela osoba i treba ga posmatrati kao celinu:

  • ako je vaš partner/partnerka u celini divna osoba, ali pati od alkoholizma, onda on pati od alkoholizma i to je deo njegove ličnosti, a ne osobina karaktera.
  • ako je vaš partner/partnerka generalno divan, topao i romantičan, ali ponekad upada u bes i divlju ljubomoru, onda to nije manifestacija ljubavi, već simptom fundamentalnih problema.
  • ako vas partner/partnerka mnogo voli, mazi i mazi, ali ponekad “gleda na stranu”, onda je to sve što menja i sve što bira, a ne njegov libido ili splet okolnosti.

Ovo je veoma neprijatna istina o odnosima, ali zatvaranjem očiju na nju, problemi, nažalost, neće nestati. Možete živeti godinama u ružičastim naočarima, sa svetlim nadama i očekivati da će se sve promeniti na bolje ili možete da napravite svoj životni izbor na osnovu objektivne stvarnosti.”
👇
Anonimni psihoterapeut

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s