Tajna vladavina sveštenstva

Šta karakteriše savremenu kripto hierokratiju za razliku od otvorene hijerokratije vavilonskog tipa, hijerokratije faraona?
Činjenica da sakralni autoritet u kripto hierokratiji dobija vrednosno objašnjenje, tj. doktrina o vrednostima života postaje osnova za opravdanje duhovnog autoriteta.
Sveštenik dvadesetog veka kaže da se crkva bori „za sve što je dobro“, deluje kao garant pozitivnih stvari: vrednosti porodice, mira, materijalnog i duhovnog blagostanja.
U srednjem veku, svaki sveštenik bi se onesvestio da su mu ponuđene takve društvene teodiceje u kojima se „dobro“ pojavljuje kao osnova na kojoj se afirmiše autoritet crkve.
Duhovna izjava se ne može zasnivati na kategoriji vrednosti.
Slični modeli počeli su da se pojavljuju nakon pojave protestantizma, a zatim su ušli u modernu profanu (svetovnu) eru. Oni nisu toliko profani u svojoj suštini, već su povezani sa specifičnostima kripto hierokratije.
Skrivena moć sveštenika ima sasvim drugačiju logiku samodovoljnosti, samopredstavljanja, u odnosu na otvorenu.
Pozitivan moral je atribut kripto hierokratije. Ali moralizam, izgrađen na doktrini vrednosti pozitivnog postojanja, na aksiologiji, druga je strana kulta „zlatnog teleta“.
Možete pričati koliko god želite o takozvanim „suptilnim“ (duhovnim) vrednostima, ali nećete pobeći od činjenice da su „grube“, materijalne vrednosti senka „suptilnog“.
Ako ste pali u sferu dominacije pozitivnog morala, onda ste se našli u religioznom carstvu „zlatnog teleta“.
👇
Hejdar Džemal, islamska javna ličnost, aktivista, filozof, pesnik, politički i društveni aktivista u Rusiji

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s