Nasilje i kultura

“Ako je tradicionalno nasilje generisano ugnjetavanjem i sukobima, onda je mržnja generisana atmosferom bliske komunikacije i konsenzusa.
Naša eklektična kultura je kultura promiskuiteta suprotnosti, koegzistencije svih vrsta razlika u kulturnom melting potu. Ali nemojmo se zavaravati: upravo ovakva kulturna pluralnost, tolerancija i sinergija izaziva globalnu kontrareakciju, materinsko odbacivanje. Sinergija izaziva alergije.
Prekomerno starateljstvo povlači za sobom slabljenje zaštitnih snaga i imuniteta; antitela, kada prestanu da rade, okreću se protiv samog tela. Takva je priroda mržnje: kao i mnoge savremene bolesti, ona potiče od samoagresije i autoimune patologije.
Teško možemo da izdržimo atmosferu veštačkog imuniteta koja vlada u metropolama. Postali smo kao neka vrsta životinje, lišeni prirodnih neprijatelja, zbog čega su osuđeni na brzo izumiranje ili samouništenje. Da bismo se nekako zaštitili od odsustva Drugog, neprijatelja, nepovoljnih okolnosti, pribegavamo mržnji, što doprinosi nastanku jedne vrste veštačke, besmislene nevolje.
Dakle, mržnja je neka vrsta fatalne strategije usmerene protiv mirnog postojanja. Mržnja je, uz svu svoju dvosmislenost, očajnički protest protiv ravnodušnosti našeg sveta i u tom svojstvu je nesumnjivo mnogo jača vrsta veze od konsenzusa ili bliske komunikacije.
👇

Žan Bodrijar, francuski sociolog, filozof i pesnik

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s