Lice rata

Trauma i pogled na rat često su služili kao inspiracija za rad Salvadoru Daliju. Sliku Lice rata slikao je 1940. godine, tokom kratkog perioda kada je živeo u Kaliforniji, između kraja Španskog građanskog rata i početka Drugog svetskog rata. Ova slika u čijem središtu je zastrašujuće, braon lice, koje predstavlja ružnoću rata se danas nalazi u muzeju Boijmans van Beuningen u Roterdamu.

Slika Lice rata prikazuje veliko odvojeno, bestelesno lice u nepreglednom pustinjskom pejzažu. Lice je usahlo i nosi izraz bede. U njegovim ustima i očima ponavlja se isti prizor, tri manja slična lica koja kao da čine beskrajan niz prema dubini usta i očiju. Oko lica se uvijaju mnoge zmije. U donjem desnom uglu je ručni otisak koji je Salvador Dali ostavio sopstvenom rukom.

Užas slike Lice rata dodatno povećava braon tonalitet koji dominira atmosferom. Braon boje izazivaju osećaj očaja i bede.

Slika Lice rata stvara osećaj tuge i straha kod posmatrača. Iz nje se vidi da su Salvadoru Daliju svi ratovi značili smrt. On kaže: “Ratovi nisu nikada nikoga povredili osim ljudi koji su izginuli.”

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s