U narednih pet godina, Zemlja će oboriti rekord zagrevanja planete

.

Svetska meteorološka organizacija predstavila je prognozu za 2023-2027, prema kojoj će jedna od ovih godina biti najtoplija zabeležena. Ako su 2015. godine šanse za prekoračenje praga bile od +1,5℃ u poređenju sa predindustrijskom erom procenjene na 0%, onda su 2021. već 10%. Prognoza za narednih pet godina premašuje 66%.

Naučnici ne isključuju da će biti sve više godina sa rekordnim temperaturama i one će se ponavljati. Klimatske promene nisu nešto neprirodno za našu planetu, ali njihova brzina ne odgovara adaptivnim mogućnostima čovečanstva. Jednostavno rečeno, nećemo imati vremena da svoju civilizaciju prilagodimo novim uslovima, pretrpećemo značajne gubitke, iako nema govora o izumiranju čovečanstva.

Od očekivanih katastrofa, vredi istaći nagli porast broja i jačine tropskih uragana. Prebrzo topljenje leda na Arktiku može ugroziti povećanje padavina van uobičajenih regiona. S jedne strane, to će izazvati cvetanje afričkog Sahela (granična je zona u Africi između Sahare na severu i plodne regije Sudan na jugu), s druge strane može dovesti do degradacije amazonskih šuma, koje neće dobiti potrebnu količinu vlage. Stručnjaci se slažu da će se Australija pretvoriti u beživotnu pustinju sa stalnim šumskim požarima.

Nažalost, verovatnoća greške u prognozi je izuzetno mala, pošto su podaci dobijeni iz 11 nezavisnih simulacija u različitim naučnim institucijama širom sveta. Čovečanstvu praktično više nema načina da utiče na klimatske promene, možemo samo da pokušamo da minimiziramo štetu od ovog procesa. Pored gubitaka od vrućine, glad i nedostatak vode za piće u mnogim regionima sveta dovešće do razornih ratova za vitalne resurse.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s