“Hobotnica” (La Piovra)

“Hobotnica” je serija koja se snimana od 1984. pa sve do 2001. godine u koprodukciji italijanske nacionalne televizije Rai Uno i nemačke regionale ZDF.
Korado Katani je policajac iz Rima koji je poslat u specijalnu misiju na Siciliju da razotkrije tamošnju mafiju. Poslat je zato što je lokalna policija korumpirana i usko povezana sa mafijaškim strukturama, što je smetalo centrali u Rimu. Kao pošten i nepotkupljiv policajac, što je tada bila retka pojava u Italiji, naišao je na nerazumevanje i bojkot sicilijanskih policajaca, što ga je praktično dovelo u ćorsokak. On će se praktično sam boriti protiv mafije protiv svih.
Otežavajuća okolnost u ovoj situaciji je izuzetno komplikovana porodična situacija, koju Korado sve vreme pokušava da izbalansira.
Nažalost, u četvrtoj sezoni Katani je ubijen, a scena u kojoj ga mafijaši ubijaju ispred bolnice jedna je od najšokantnijih u seriji.
Iako je praktično teško odrediti žanr kojem pripada „Hobotnica”, može se svesti na elemente trilera, antikriminalnog i antipolitičkog žanra.
Svojim metaforama i fabulom serijal je prilično potresao Italiju, s obzirom na to da je deo tadašnje italijanske stvarnosti prikazan na direktan i indirektan način.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s