Australija počinje vakcinaciju divljih koala protiv hlamidije u projektu spasavanja ove vrste

Uprkos velikoj konkurenciji raznih šarmantnih stvorenja Australije, koale zauzimaju posebno mesto kod stanovnika te zemlje. Nažalost, ove životinje se suočavaju sa brojnim pretnjama u divljini, uključujući širenje hlamidije. U nadi da će ih zaštititi od hlamidije, australijski naučnici su počeli da vakcinišu divlje koale.

Hlamidija je teška bolest. Posebno je opasna za koale.
Hlamidija izaziva pustoš na populaciji koala tako što oslepljuje životinje i uzrokuje da razviju infekcije urinarnog trakta. Slepe i bolesne koale gube sposobnost da se penju na drveće i postaju lak plen za predatore.

Pored toga, bolest može dovesti do neplodnosti kod ženki zbog velikih cista koje se razvijaju u jajnicima.

Istraživači procenjuju da je oko polovine torbara u Kvinslendu već zaraženo hlamidijom.

Još 2020. godine naučnici su razvili vakcinu protiv hlamidije za koale. Međutim, do nedavno, njena efikasnost nije testirana na populacijama divljih životinja.

Sada su istraživači sa Univerziteta u Sidneju počeli da vakcinišu divlje životinje u Novom Južnom Velsu.

Prvo, naučnici koriste dvogled da traže koale na drveću eukaliptusa, a zatim grade ograde oko njih koje vode do kaveza. Kada su životinje zarobljene, čuvari prirode ih pregledaju i ubrizgavaju im vakcinu. Zatim posmatraju vakcinisanu koalu tokom dana i ako se ne otkriju neželjeni efekti, onda se obeležavaju ružičastom tačkom na leđima i puštaju.

Prva koala koja je primila vakcinu puštena je u divljinu 9. marta.

Australija je zvanično navela koale koje žive na istočnoj obali zemlje kao “ugrožene”.

U februaru 2022. Australija je zvanično navela koale koje žive na istočnoj obali zemlje kao „ugrožene“. Ne samo hlamidija, već i šumski požari, suše i krčenje zemljišta uticali su na smanjenje broja stanovnika.

Odluka da se vakcinišu životinje je očajnički pokušaj da se obnovi populacija koala, koja mora da prevaziđe brzo širenje bolesti i omogući vakcinisanim jedinkama da rađaju više potomaka.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s