Psiholog i porodični terapeut Nebojša Savić: “Zreloj ženi ne treba Petar Pan već odgovoran muškarac”

U Srbiji 65 odsto mladih, uzrasta od 18 do 35 godina, živi sa roditeljima, pokazuje istraživanje Eurostata. Psiholog i porodičn terapeut Nebojša Savić ističe da osamostaljivanje zavisi od same dece, finansijskih uslova, ali i od roditelja. Ističe da roditelji greše zato što gledaju kako da decu usreće, umesto da ih prirpeme za život. Etnolog dr Bogdan Dražeta objašnjava da odlaganje osamostaljivanja ima veze i sa određenim tradicionalnim normama.

Savić je u rekao da se on sam osamostalio sa 24 godina, ali da je pre toga dve godine živeo u jednoj vrsti „poluzavisničkog odnosa“ sa roditeljima. Razlozi koje su mladi u istraživanju naveli kao prednosti života sa roditeljima, poput tih da ne moraju da plaćaju kiriju, komunalije ili da uvek imaju opran veš i skuvan ručak, prema njegovim rečima mogu se nazvati prednostima kada imate 17, 18 godina, ali ne i više od 30 kada, kako je naglasio, treba da rešavate neka glavna životna pitanja.

Osamostaljivanje, prema Savićevim rečima, zavisi od spremnosti dece da započnu samostalan život, od finansijskih mogućnosti, ali i od samih roditelja koji, kako je rekao, ponekad, iz prevelike brižnosti i ljubavi, nisu spremni da puste svoju decu da se odvoje od njih.

Извор: Život sa roditeljima: Zreloj ženi ne treba Petar Pan već odgovoran muškarac

1 mišljenje za “Psiholog i porodični terapeut Nebojša Savić: “Zreloj ženi ne treba Petar Pan već odgovoran muškarac”

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s