“Digitalne platforme brišu inovativnost i maštu učenika” 

Današnja deca u školama uče da ljudi moraju da žrtvuju svoju privatnost da bi učestvovali u konvencionalnom, građanskom društvu.
Ove platforme nužno prikupljaju velike količine podataka, od slušalica za virtuelnu realnost i e-čitača, do malih senzora na đačkim ličnim kartama koji mogu da prate kada učenika upisuju u škole.
I svi ovi podaci o studentima se šalju ili mogu poslati, u baze podataka raznih kompanija koje nemaju veze sa obrazovnim procesom.
„Skoro svaka radnja koju učenici preduzmu u školama, bilo da se prijavljuju na uređaje, pristupaju zgradama ili dele sadržaj kroz svoje privatne živote na mreži, primećuje se i beleži.
Deca u školama postaju bestelesna, isključena iz svog uma i oni od srca“, upozorava Garsija, koji tvrdi da je jedna od najvećih i najimplicitnijih lekcija koje deca danas uče u školama da moraju da žrtvuju svoju privatnost kako bi učestvovali u konvencionalnom, građanskom društvu.

Извор: Antero Garcia: “Digitalne platforme brišu inovativnost i maštu učenika” – Obrazovanje @ Bug.hr

1 mišljenje za ““Digitalne platforme brišu inovativnost i maštu učenika” 

 1. Fadil Jonuz Autor članka

  Ništa nije tačno u vezi ovoga što govori bivši učitelj Antero Garcia.
  Zato je i bivši i onda iz svojih dubokih psiholoških razloga brani anahrone postulate o obrazovanju.
  Digitalne platforme daju neshvatljivu slobodu učeniku, a samim tim je učenik nedostupan indoktrinaciji i oblikovanju sistema, kojeg predstavlja učitelj, nastavnik ili profesor.
  A kada mlad čovek ima slobodu, odnosno čitave nove generacije imaju slobodu, onda elite koje drže u ropskom statusu čitava društva ne mogu da predvide ni svoju budućnost, a kamoli budućnost svojih potomaka.
  Po svaku cenu treba zadržati klase, kaste i hijerarhujski uređena društva, po tradicionalnom šablonu.
  Odgovor za one koji još ne shvataju zašto sa svih strana zvone zvona i udaraju protestni doboši protiv tehnologije i tehnološkog napretka 🙂

  Volim

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s