Šta su mitovi?

Arhetipovi čine stvarni sadržaj kolektivnog nesvesnog. Njihov broj je mali, jer odgovara broju „tipičnih i fundamentalnih iskustava“ poznatih čoveku još od primitivnih vremena.
Njihovo značenje leži u samom „primordijalnom iskustvu“
(Urerfahrung) koje je zasnovano na njima i koje oni predstavljaju i izražavaju. Arhetipski motivi i slike odgovaraju filogenetski određenoj ljudskoj konstituciji i zajednički su svim kulturama. Sa njima se srećemo u svim mitologijama, bajkama, verskim tradicijama.

Šta su mitovi o „noćnoj plovidbi“ ili „herojskom lutanju“ ako ne večno znanje o zalasku i izlazećem suncu prevedeno u figurativni oblik?

Kradljivac vatre, Prometej, zmaj-ubica Herkul, stvaranje sveta, proterivanje iz raja, izdaja junaka, rasparčavanje Ozirisa i mnogi drugi mitološki i bajkoviti motivi figurativni su prikazi mentalnih procesa.

Zmija, riba, sfinga, životinje pomoćnice, Svetsko drvo, Velika Majka, začarani princ, Večno dete (Puer aeternus), Mađioničar, Mudrac, Raj, itd., sve su to oličenje motiva kolektivnog nesvesnog.

Unutar psihičke supstancije svake pojedinačne osobe, oni mogu da se probude za novi život, ispolje svoje magijsko dejstvo i zgusnu se u neku vrstu „individualne mitologije“, koja pokazuje upadljivu sličnost sa velikim tradicionalnim mitologijama svih naroda i epoha, kao da konkretizujući njihovo poreklo, suštinu i značenje i ponovo ih osvetljavajući.”
👇
Jolande Jacobi, švajcarska psihološkinja, koja se najviše pamti po svom radu sa Karlom Jungom i po svojim spisima o jungovskoj psihologiji

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s