Prokletstvo svesti

“Problemi nas uvlače u stanje usamljenosti i izolacije, gde smo napušteni od prirode i težimo svesti. Nema drugog puta za nas; prinuđeni smo da pribegavamo svesnim odlukama i postupcima tamo gde smo ranije verovali prirodnom toku događaja. Samim tim, svaki problem nosi mogućnost proširenja svesti, ali istovremeno i potrebu da se rastane sa nesvesnošću deteta o svojim postupcima i verom u prirodu. Ova neophodnost je psihička činjenica od tolikog značaja da čini osnovu jednog od najvažnijih simbola hrišćanstva.

Reč je o žrtvovanju prostog čoveka prirode, nesvesnog, domišljatog bića čija je tragična karijera započela jabukom pojedenom u raju. U biblijskoj priči o padu čoveka, dolazak svesti se vidi kao prokletstvo. Zaista, u tom svetlu mi u početku sagledavamo svaki problem koji nas gura ka svesti i udaljava sve dalje od raja nesvesnog detinjstva.

Svako od nas rado okreće leđa svojim problemima, trudeći se, ako je moguće, da ne čuje za njih ili, još bolje, zaboravi na njihovo postojanje. Želimo da naš život bude jednostavan, određen, uspešan, pa su problemi za nas tabu tema. Želimo sigurnost, ali ne sumnje, rezultate, ali ne i eksperimente, kao da ne vidimo da sigurnost može nastati samo kroz sumnje, a rezultati samo kroz iskustvo. Vešto poricanje problema neće dovesti do ubeđenja – naprotiv, potrebna je šira i dublja svest da bi nam se dala sigurnost i jasnoća koja nam je potrebna.”
👇

Karl Gustav Jung, švajcarski psihijatar i psihoanalitičar

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s