“Poremećaji u ishrani su psihijatrijski poremećaji” 

 Bulimija nervoza ima neke elemente tog prejedanja i karakteriše je žudnja za hranom i impulsivnost u smislu da osoba u tom trenutku mora da pojede veću količinu hrane. Smatra se da čak do 15.000 kalorija osoba može unese u bulimičnim napadaima”, navela je ona.

Dodala je da to nekada prate i fizički simptomi poput nadutosti stomaka, ali sa druge strane i osećaj krivice i stida.

“Kod osoba sa bulimija nervozom iz toga razloga se dešava da osoba povraća. Kod atipične bulimije nema povraćanja i ona vodi ka gojaznosti “, objašnjava dr Đurović.

Dodaje da se anoreksija može pojaviti i sa 10 godina.

“Anoreksija se najčešće javlja u periodu rane adolescencije. To je najčešće prediod između 12. i 14. godine. Bulimija se javlja nešto kasnije u periodu srednje i kasnije adolsecencije što znači u periodu od 15, 16, 20 godina. I ovo nisu bolesti isključivo ženske populacije, negde od pet do 10 procenata obolelih od ove bolesti su muškarci”, kazala je ona.

Dodaje da je klinička slika i kod muške i kod ženske populacije ista i objašnjava da je razlika samo u prognozi, odnosno da istraživanja pokazuju da se muškarci za kraće vreme oporave.

Govoreći o rizičnim grupama, ona je kazala da preživljena trauma može da bude ispoljavanje patologije iz sfere mentalnog zdravlja.

“Može da se desi da osoba koja je preživela traumu razvije neku vrstu poremećaja i tu je češća bulumija od anoreksije kod osoba koje su imale neku traumu u detinjstvu. Faktori rizika su perfekcionizam. Kod devojčica koje će dobiti anoreksiju to su deca koja su dobri đaci, dobra deca koja nikada roditeljima nisu rekla ‘ne dok se bolest nije pojavila. Kod ove dece nema adolescentnog bunta. To su tiha deca i prvi put pokazuju bunt tako što neće da jedu”, ističe psihijatar.

Извор: “Poremećaji u ishrani su psihijatrijski poremećaji” – JMU Radio-televizija Vojvodinehttps://postimg.cc/TKr3R98R/16c83539

 

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s