EU poziva na globalnu akciju povodom Svetskog dana voda

EU je stavila na raspolaganje više od 1,1 milijarde evra za prekograničnu vodnu saradnju radeći na poboljšanju upravljanja, znanja i investicija sa preko 47 zemalja, u 18 velikih prekograničnih vodnih basena.

Borelj i Sinkevičijus smatraju da je nedostatak vode takođe „pokretač geopolitičke nestabilnosti i da izaziva sukobe, a održivo upravljanje vodnim resursima i prekogranična saradnja su moć na sredstva za prevenciju sukoba, što je dokazano radom i iskustvom EU u ovoj oblasti”.

Dvoje zvaničnika se zalažu za rad sa partnerima protiv starih i novih zagađivača koji utiču na kvalitet površinskih i podzemnih voda.

„Kao deo Evropskog zelenog dogovora, zagađenje se sada rešava na izvoru i kroz ambiciozne klimatske politike radimo na ograničavanju pojave i uticaja suša. Moramo više ceniti vodu i upravljati njome na integrisan način, preko granica. Prekinuti ciklus vode treba popraviti povećanjem prirodnog kapaciteta ekosistema za zadržavanje vode: negovanjem našeg zemljišta, povećanjem šuma, očuvanjem i obnavljanjem močvara”

Извор: EU poziva na globalnu akciju povodom Svetskog dana voda

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s