Da li anksioznost može da se izmeri?

„Kompleksnim statističkim metodama su analizirali koji od tih potencijalnih markera ima neku vrednost u smislu predikcije anksioznih simptoma u smislu odrđivanja koji lek bi eventualno bio dobar za lečenje anksioznog poremećaja i predikcije da li će se uopšte javiti anksiozni poremećaj i u kojoj meri“, objašnjava profesor Pantić. Istaživači tvrde da njihov test ima potencijal da otkrije i da li smo pod rizikom od razvijanja anksioznog poremećaja, ali profesor dodaje da danas ne postoji rutinski biohemijski test koji bi mogao da nam pomogne i da nas uputi ili pomogne da se donese dijagnostički zaključak.
„Teorijski, ovaj novi test koji su naučnici otkrili mogao bi u budućnosti da bude dragocen, ali je neophodno da prođe kroz brojne detaljne validacije kako bi se utvrdila senzitivnost i specifičnost i u drugim populacionim grupama. U principu, medicina se drži tog pravila da je bolje da nema bilo kakvog testa, nego da imamo loš test koji bi na primer zdrave ljude proglasio da imaju neki poremećaj“, naglašava profesor. Glavna mana ovih testova što merenje genske ekspresije nije rutinska stvar koja može da se radi u laboratoriji kao obična krvna slika. Zahteva dosta finansijskih i tehničkih resursa napominje psihijatar.
„Međutim, sasvim je moguće da bismo za desetak godina dobili jedan senzitivan i specifičan test koji će pomoći psihijatrima da donesemo odgovarajući dijagnostički zaključak“, dodaje dr Pantić.

Извор: РТС :: Здравље :: Да ли анксиозност може да се измери

 

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s