Samanta Kristoforeti: “Kada ste u svemiru, osećate se još više povezanim sa Zemljom”

„Kada ste u svemiru, osećate se još više povezanim sa Zemljom. Na neki način je grliš svakih 90 minuta. I osećate se još više motivisanim da učinite nešto u vezi sa problemima sa kojima se Zemlja suočava“, kaže astronautkinja Evropske svemirske agencije (ESA) Samanta Kristoforeti, prva Evropljanka koja je služila kao komandant Međunarodne svemirske stanice.

Ona je takođe druga žena u istoriji koja je izvela svemirsku šetnju i prva Evropljanka koja je hodala svemirom. Izvršila je dve misije na svemirskoj stanici, 2014. i 2022. godine.

„Svemir nije samo gore, on je među nama. To je suštinski deo svakodnevnog života. Uzimamo to zdravo za gotovo, ali je utkano u tkivo modernog društva. Oslanjamo se na svemir koji će nam pružiti razne usluge kao što su posmatranje Zemlje, praćenje klimatskih promena, televizijsko emitovanje, internet i finansijske transakcije“, rekla je Kristoforeti.

“Svemirska industrija igra važnu ekonomsku ulogu, za koju se procenjuje da će do kraja 2030-ih vredeti trilion dolara. Svemir je pokretačka snaga transformacije naše industrije i strateška komponenta našeg ekonomskog i industrijskog suvereniteta“, ističe astronautkinja.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s