O samospoznaji i identitetu

“Nema šanse da utvrdite da ste ono što mislite da jeste. Vaše mišljenje o sebi se menjaju iz dana u dan i iz trenutka u trenutak.

Vaša slika o sebi je najpromenljivija stvar u vašem svetu. Ona je izuzetno krhka, zavisno od svega što se dešava. Ožalošćenost, gubitak posla, poniženje i vaša slika o sebi, koju nazivate svojom ličnošću, veoma se menja u skladu sa tim.

Da biste saznali ko ste vi zaista, morate prvo saznati i razumeti šta niste. A da biste razumeli šta niste, morate pažljivo da posmatrate sebe, odbacujući sve što se ne odnosi na fundamentalnu činjenicu „ja jesam“.

Misli poput „Rođen sam na određenom mestu, u određeno vreme, od svojih roditelja, a sada sam takav i takav, živim u …, udata sam za …, nečiji otac, radim za…” itd., nisu svojstveni osećanju „ja jesam“. Vaš uobičajeni pristup je: „Ja sam ovo“.

Odvojite ‘ja sam’ od ‘ovog’ i ‘onog’ i uporno pokušavajte da osetite šta znači biti, samo biti, bez ‘ovog’ i ‘onog’.
Sve vaše navike idu protiv toga, a borba protiv njih je duga i teška, ali jasno razumevanje mnogo pomaže. Što jasnije shvatite da se na nivou uma možete opisati samo u terminima negacije, to ćete pre doći do kraja svog traganja i spoznati svoje beskonačno biće.”
👇
Nisargadatta Maharaj, indijski hinduistički učitelj i filozof

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s