Naučnici analiziraju još jedan trag o mogućem poreklu kovida-19

Neke američke agencije, uključujući nedavnu procenu američkog Ministarstva energetike, kažu da je pandemija verovatno rezultat curenja iz laboratorije u Vuhanu.

Na brifingu za novinare u petak, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je organizacija prvi put obaveštena o sekvencama u nedelju.

„Čim smo postali svesni ovih podataka, kontaktirali smo kineski CDC i pozvali ih da ih podele sa SZO i međunarodnom naučnom zajednicom kako bi mogli da budu analizirani”, rekao je on.

Obnovljeno interesovanje za poreklo kovida-19 pojavilo se nakon što je predsednik SAD Džo Bajden najavio da proširuje istragu o epidemiji, a obaveštajne agencije naginju teoriji o curenju virusa iz laboratorije.

SZO je takođe sazvala svoju Naučnu savetodavnu grupu za poreklo novih patogena, poznatu kao SAGO, koja istražuje korene pandemije. Stručnjaci SZO su na današnjem brifingu u rekli da podaci nisu konačni.

„Ovi podaci ne daju konačan odgovor na pitanje kako je pandemija počela, ali svaki podatak je važan da bismo se približili tom odgovoru”, rekao je Gebrejesus.

Ono što sekvence dokazuju, rekli su zvaničnici SZO, jeste da Kina ima više podataka koji bi mogli da se odnose na poreklo pandemije koje još uvek nije podelila sa ostatkom sveta.

„Ovi podaci su mogli, i trebalo je da budu podeljeni pre tri godine”, rekao je generalni direktor SZO.

„Pozivamo Kinu da bude transparentna u razmeni podataka i da sprovede neophodne istrage i podeli rezultate. Razumevanje kako je pandemija počela ostaje moralni i naučni imperativ”, poručio je on.

Извор: Naučnici analiziraju još jedan trag o mogućem poreklu kovida-19

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s