Foghat

Gotovo izbrisani iz rock istorije, Foghat su bili opsceno popularni u Sjedinjenim Državama tokom 70-ih.
Najbolji album britanskog benda je istoimeni Foghat, koji je urađen u žanru teškog bluz roka. Verovatno im je nedostajalo kreativnosti u poređenju sa “velikim momcima” iz Led Zeppelina, ali je odličan hard rock bend, bez posebnog isticanja, veličanstven u svojoj jednostavnoj i pokretačkoj melodiji.
Bend su na samom početku sedamdesetih osnovali bivši članovi Savoy Browna i nekoliko godina je bilo teško i problematično probijati se sa strane.
Život benda se pretvorio u neprekidan niz iscrpljujućih turneja i snimanja ploča, ali je to donelo obilne rezultate, jer je broj njegovih obožavatelja, uglavnom među hard rockerima i bajkerima, eksponencijalno rastao.
Sredinom 70-ih, za momke iz benda je počeo rajski život. “Imali smo puno novca i novih automobila”, hvalio se bubnjar Roger Earl. “Stvari su išle bolje nego ikad.”
Godine 1975. snimili su album – “Fool For The City“, koji je uključivao njihov najpoznatiji i ubojiti hit “Slow Ride” – 8-minutni superdžem izgrađen na uraganskom rifu, bukvalno natopljen seksom i motornim uljem.
Ovaj uragan pogodio je Top 40 i pomogao albumu da pređe platinastu oznaku.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s