Naučnici upozoravaju: Preti nam “fosforgedon”

Prekomerna upotreba fosfora iscrpljuje zalihe koje su ključne za globalnu proizvodnju hrane, doprinoseći klimatskoj krizi.

Istovremeno, proces ispiranja fosfatnih đubriva sa polja zajedno sa otpadnim vodama, koje se zatim ulivaju u reke, jezera i mora, rezultira rasprostranjenim cvetanjem algi i stvaranjem mrtvih zona u vodi koje prete ribljim fondovima, upozoravaju naučnici.

Štaviše, prekomerna upotreba ovog elementa povećava emisije metana širom planete, istovremeno doprinoseći povećanom globalnom zagrevanju i rastućoj klimatskoj krizi izazvanoj emisijom gasova staklene bašte.

“Došli smo do kritične tačke. Možda bismo mogli da se vratimo na staro, ali sada zaista moramo da se opametimo i počnemo da koristimo fosfor na mnogo mudriji način. Ako to ne učinimo, mi ćemo se suočiti sa katastrofom koju smo nazvali ‘fosforgedon'“, rekao je profesor Fil Hejgart sa Univerziteta Lankaster.

Fosfor je 1669. godine otkrio nemački naučnik Henig Brant, koji ga je izolovao iz urina. Ispostavilo se da je to neophodno za život. Kosti i zubi su uglavnom napravljeni od minerala kalcijum-fosfata, jedinjenja dobijenog iz njega, a ovaj element je prisutan u našoj DNK i u ćelijskim membranama.

“Jednostavno rečeno, na Zemlji nema života bez fosfora“, objasnila je profesorka Peni Džons sa Univerziteta u Bristolu.

Извор: Naučnici upozoravaju: Preti nam “fosforgedon”; Šta je to?Vesti – Život – B92.net

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s