Kako preboleti raskid ?

(Evo jednog obmanjujućeg članka 🙂
U komentaru sam objasnio zašto je to tako…
F.J.)

Ljiljana Maldaner, psiholog, govori koliko je zaista potrebno da se preboli raskid. Na početku ona je napomenula da vreme tugovanja zavisi od toga koliko mi zapravo uživamo u toj patnji.

“Svaka tuga je tu da bi nas podsetila na neke gubitke i šta sve možemo da imamo ili nemamo. Ako pričamo o emotivnim raskidima i koliko je važno da odtugujemo svaki prekid, onda to može da bude u skladu od 40 dana do šest meseci. Nakon toga se javljaju naznake kvalitetnijeg i boljeg života”, istakla je ona i otkrila nekoliko važnih koraka nakon raskida kroz koje svako mora da prođe:

Pričajte o tome

“Ljudi se osećaju mnogo lakše kada popričaju sa stručnom osobom koja je tu da vas sasluša i usmeri. U nekom trenutku postanete dosadni vašim prijateljima ako stalno pričate o tome”, rekla je ona.

Eliminišite trigere (okidače)

Drugi korak koji bi svako nakon raskida trebalo da učini jeste da eliminiše trigere, a to su obično uspomene koje vas podsećaju na bivšeg partnera. To mogu da budu slike po stanu ili neke slične sitnice.

Preimenujte trigere

Takođe, prema rečima psihologa, nije potrebno da se odričete stvari koje ste zajedno, sa sada već bivšim partnerom voleli i radili, već da osvestite da je to samo u pitanju dobra uspomena i da dalje radite stvari koje vas ispunjuju.

Izvor: Kako preboleti raskid | Magazin | Ljubav

1 mišljenje za “Kako preboleti raskid ?

 1. Fadil Jonuz Autor članka

  Postoji nekoliko grešaka koje savetuje koleginica psiholog 🙂

  1. Ne pričajte o tome, a ne – “pričajte”, kako tvrdi koleginica.
  Raščistite sa tim da od toga nema ništa više što je vezano za sadašnji život, a razgovori naširoko i nadugačko je samo vezivanje za tu gorku i pogrešnu prošlost. Treba se okrenuti sasvim u drugu stranu, družiti se svakodnevno sa što više ljudi, unaprediti životne rutine i navike i ubaciti što više zabave. To pomaže da idete uvek otvorenog srca i duše, u koju može svakog trenutka da uđe osoba koja vam savtšeno odgovara.
  Ovo insistiranje na razgovoru je i deo manipulacije psihologa, koji vas ubeđuju da vam uvek treba neko, da ste slabi, a oni su uvek tu da naplate uslige. Pseudo-psiholozi i iscelitelji.

  2.Eliminicaija svega što podseća na nekadašnju blisku osobu je u redu. Sve baciti i uništiti do najmanje sitnice.
  Priča o tugovanju je takođe pogrešna. Nema šta da se tuguje. Postavite pitanje: zašto se ovako osećam povređeno? Ta osoba je loša i nema šta da tugujete zbog toga. Izigrala je vaše poverenje i manipulisala emocijama.
  To ne zaslužuje tugovanje, već prezirite i mrzite je iz sve snage. Mržnja isceljuje, jer se jasno suprostavljate lošem i zlu, direktno se sukobite sa duhom monstruma sa druge strane
  Izuzetak od ovoga je gubitak bliske i voljene osobe u tragediji ili nesreći. Tuga je tada neminovna i tuga je melanholičan način da sačuvate uspomene na osobu koja je nestala, a voleli ste jedno drugo.

  3. Treće je takođe pogrešno. Nema nikakvih lepih uspomena, ako je ta osoba otišla bez razloga, iz podmuklog, skrivenog razloga, iz oholosti… Opet, vezivanje za neke uspomene je zabijanje bodeža u svoje telo, jer vam ne treba nijedna takva uspomena. Zapravo, pojaćavajte prezir i mržnju da se oslobodite tih vizuelnih povremenih slika i kada se to desi, poželite toj osobi sve najgore u životu, pakao od života i bolan rastanak od života.

  Rezime svega je pogrešno učenje kako se nositi sa tim kada vas neko povredi. Ako vas pogrešno neko nauči, osećate se krivim i nemoćnim, a onda tražite pomoć. I onda na scenu stupaju lažni psiholozi, lažni terapeuti, lažni iscelitelji koji vam naplaćuju svoje usluge. Na taj način postajete deo njihovog tržišta i veoma ste tražena roba.
  Ne treba vam niko. Jaki ste i sami i nema stvari koju ne možete da rešite, da se izvučete iz svake nedoumice, ako to stvarno želite.

  Volim

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s