I SAD, i SSSR su od starih neprijatelja nacista stvarali nove saveznike 

Wernher von Braun je verovatno najpoznatiji „nacistički pokajnik“. On je, nakon pregovora sa američkom administracijom, do 1948. uspeo da  dovede veći deo svog naučnog tima, sa kojima je već radio na razvoju nemačkog raketnog programa, te raznih vrsta motora na tečna goriva. Taj tim naučnika je kasnije podeljen na tri dela, te su premešteni u vojnu bazu Fort Bliss u Teksasu i na poligon White Sands u Novom Meksiku. Deo nacističkih hemičara je svoj rad nastavio u postrojenju Fisher-Tropsh u Misuriju.

Početkom 1950. pokrenut je razvoj raketa srednjeg dometa u bazi Redstone, a operaciju je vodio Wernher von Braun sa timom od 130 nemačkih i američkih naučnika. U bazi Wright Paterson u Ohaju nalazio se drugi tim avio-inženjera, koji je radio na razvoju mlaznih aviona pod imenom „Lusty“ (Luftwafe Transfer Technology – tehnologija iz Luftwafea). Čuveni nemački fizičari Georg Goubau i Gunter Guttwein su svoj rad nastavili pod Američkom komandom veze (US Signal Corps) u laboratoriji blizu Bostona.

Svi ovi naučnici su sa sobom u SAD doneli i na hiljade patenata i naučnih procesa koji su bili novost za američku naučnu zajednicu.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih, Wernher von Braun će učestvovati u formiranju „Nacionalne aeronautičke i svemirske agencije“ – NASA. Von Braun će biti i glavni konstruktor rakete „Saturn-V“ koja će poneti prve ljude na Mesec, kao deo projekta „Apollo“. Veliki deo dizajna i naučnih principa rakete „Saturn-V“ je zapravo bio zasnovan na projektu V-2 nacističkih raketa, kojima su bombardovani evropski gradovi.

Izvor: I SAD, i SSSR su od starih neprijatelja nacista stvarali nove saveznike | Nacisti | Al Jazeera

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s