Slavoj Žižek, slovenački filozof:”Razumem stav Beograda prema ratu u Ukrajini, ali bojim se za Srbiju”

Na pitanje da li će oružje okončati rat u Ukrajini, Žižek odgovara odrečno, ali trenutno ne vidi jasnu mogućnost za miroljubivo rešenje.

Žižek je ocenio da je, uprkos svim pričama o solidarnosti sa Ukrajinom, pre godinu dana „tiha želja“ većine u Zapadnoj Evropi i SAD bila da se rat završi za 14 dana, da oni onda protestuju protiv Rusije ali da dogovore nekakav mir.

„To što se Ukrajina suprotstavila Rusiji nije bilo nešto što smo mi prihvatili kao odličnu novost, to je bilo veoma neugodno iznenađenje i za nas“, rekao je on.

Kritikovao je to što Putin, za kog kaže da je ideološki „veoma ortodoksni fundamentalista“ i konzervativan, ima simpatije nekih na levici.

Žižek je kazao da ga je iznenadila nemačka stranka Die Linke („Levica“), čiji je argument pragmatičan – zašto da idemo protiv Rusije kad će to ugroziti standard naših radnika.

„Znači neka tamo propadaju cele države, samo da mi očuvamo naš standard“, rekao je Žižek.

Govoreći o desnici i levici u svetu, kaže da politički korektna levica sabotira samu sebe tako što ističe teme koje odbijaju potencijalne saveznike.

Desnica je možda u još većoj krizi, jer imamo autentičnu, staru, konzervativnu desnicu za koju je užas ono što rade ljudi oko bivših predsednika SAD i Brazila, Donalda Trampa i Žaira Bolsonara.

Ocenio je da na jednoj strani postoji „politički korektan kapitalizam“, a na suprotnoj populistički konzervativci koji se prave principijelni i čuvari „hrišćanske baštine“, ali su „ekstremno opsceni, vulgarni i nasilni“.

Izvor: Žižek za N1: Razumem stav Beograda prema ratu u Ukrajini, ali bojim se za Srbiju

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s