“Napušteno dete”

“Ako smo ceo život živeli krijući se iza maske, onda će pre ili kasnije, ako budemo imali sreće, ova maska će biti strgnuta.
A onda ćemo morati da se pogledamo u sopstveno ogledalo u sopstvenoj stvarnosti. Možda ćemo osetiti gađenje, ili možda gledamo u užasom pune oči sopstvenog malog deteta, tog deteta koje nikada nije upoznalo ljubav i koje sada očekuje odgovor od nas.

Ova beba je usamljena, napuštena pre nego što je izašla iz materice, na vreme rođenja ili kada smo počeli da udovoljavamo roditeljima i naučili da igramo najbolje što možemo samo da bismo bili prihvaćeni. Kako idemo dalje kroz život, verovatno ćemo nastaviti da ignorišemo svoje dete dok udovoljavamo drugima: nastavnicima, profesorima, šefovima, prijateljima i saradnicima, čak i psihoanalitičarima.

Ovo dete, koje je sama naša duša, doziva iz dubina ruševina naših života, često iz samog korena našeg najgoreg kompleksa, moleći nas da kažemo: “Nisi sam. Volim te.”
👇
Marion Jean Woodman, kanadska mitopoetska spisateljica, pesnikinja, analitički psiholog, koja je pisala i govorila o teorijama snova Karla Junga, a njeni radovi uključuju teme zavisnosti od savršenstva

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s