Anksioznost i skriveni znakovi

Šta je je anksioznost, u stvari? Kako da znate da ste i vi taj ’anksiozni’ o kome se priča na sva zvona?

U korenu reči anksioznost je nemačka reč angst i može se prevesti kao strah, zebnja, nemir.

Taj osećaj anksioznosti je zapravo osećaj neprekidnog tihog strahanervozenemiranapetostizebnjenesigurnostiMora je možda najpreciznija reč za ovaj osećaj.

Nositi ovakve osećaje kroz svaki dan izuzetno je teško i zahtevno, ali je jednako interesantno koliko je danas teško naići na čoveka koji je siguran u to što oseća i ume svoj osećaj da iskaže rečima. Ovo je i mišljenje kliničkog psihologa Evana Parksa koji kaže da većina njegovih anksioznih pacijenata nisu sigurni šta zapravo osećaju. Dolaze po pomoć zbog bolova koji su sve češći (glavoboljebolovi u leđimastomaku). Ljudi dolaze sa pitanjem: „Doktore, zašto imam bolove? Šta sa mnom nije u redu?“

Postoji neurološko objašnjenje za hronične bolove, zašto i kako čovek ima bolove i to je vrlo individualno i traži vreme da se otkriju pravi uzroci. Ali, borba koji vodim sa pacijentima je u stvari njhova nemogućnost da imenuju emocije. Oni prepoznaju nemir koji osećaju, ali ne znaju da kažu precizno šta osećaju. Najčešće su izjave ’Ne osećam se dobro!’, piše klinički psiholog Parks.

Ono što će vas verovatno zaprepastiti je podatak koji Parks iznosi, a to je da je u čak 60 do 80 odsto slučajeva pacijenata koji dolaze po pomoć stres glavni krivac.

Izvor: Anksioznost i skriveni znakovi: Psiholog kaže, slušajte šta vam govore bolovi | Bonitet.com

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s