Indija je zabranila TikTok, SAD žele isto. Šta znamo o mreži čiji algoritam opslužuje potencijalno štetan sadržaj neljudskom brzinom?

Kineska društvena mreža TikTok je od 2017. godine ostvarila neviđeni rast u svetu društvenih mreža. Za samo nekoliko godina privukla je više od milijardu korisnika za svoje ekrane, većinom mlađih od 25 godina.

Svojim video zapisima (kao i najpreciznijim algoritmima koji koriste veštačku inteligenciju) Tik Tok je pokazao ostalim društvenim mrežama šta korisnici zapravo žele i tako uneo zabunu na tržište.

Indija, nekada najveće tržište TikToka, zabranila ga je zajedno sa desetinama drugih aplikacija 2020. godine, navodeći da te aplikacije kradu i tajno prenose informacije svojih korisnika. Dva meseca kasnije, Donald Tramp je zahtevao da se TikTok proda američkoj kompaniji ili da bude zabranjen. On je tada kao veliku pretnju istakao ogromnu količinu podataka kojima Kina ima pristup i koji potencijalno omogućavaju praćenje lokacija državnih zvaničnika, kao i kreiranje dosijea ličnih podataka za ucene i korporativnu špijunažu.

Bajden je kasnije povukao Trampov zahtev.

Izvor: Indija je zabranila TikTok, SAD želi isto. Što znamo o mreži čiji algoritam potencijalno štetne sadržaje servira neljudskom brzinom – tportal

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s