Ranjena žena: isceljenje odnosa oca i ćerke

“Ako ćerka ne oseća prisustvo ljubaznog i odgovornog oca u porodici, koji podstiče njen intelektualni, profesionalni i duhovni razvoj i ceni posebnost njene ženstvenosti, onda je njena ženska duhovnost ozbiljno povređena.
Žene su postepeno otkrivale i promišljale koncept „ženstvenosti“ na nov način zasnovan na sopstvenim osećanjima. I počele su da shvataju da muškarci identifikuju ženstvenost kroz svoja svesna i kulturno određena očekivanja u vezi sa određenim društvenim ulogama žene, kao i kroz svoje nesvesne projekcije. Za razliku od definicije ženstvenosti koja proizilazi iz sociokulturne ili biološke uloge žene, moj pristup je povezan sa simboličkom vizijom „ženstvenosti“ kao načina postojanja i sastavnog dela ljudske egzistencije.
Po mom mišljenju, ženstvenost se prvenstveno manifestuje kroz slike i emocionalne reakcije. Trauma oca i deteta nije samo događaj koji se dogodio u životu određene žene. Istovremeno, ovo je stanje naše kulture. Gde god postoji autoritarni patrijarhalni stav koji obezvređuje ženstvenost, svodeći je na skup uloga ili kvaliteta koji su se razvili ne na osnovu sopstvenog iskustva žene, već generisane nekim apstraktnim gledištem o njoj, postoji potiskivanje od oca ćerke na kolektivnom nivou, što ne dozvoljava da se kreativno razvija u skladu sa njenim prirodnim sposobnostima.
Bez obzira na nivo na kome se javlja trauma roditelj – dete, na individualnoj, kulturnoj ili oboje, to predstavlja veliki problem za većinu savremenih žena.
Neke žene pokušavaju da izbegnu problem tako što ne žele da rade na sebi i nastavljaju da otvoreno osuđuju svog oca ili sve muškarce uopšte.
Drugi pokušavaju da ignorišu probleme i žive tradicionalne uloge koje nameće društvo.
Međutim, odbijajući unutrašnje usavršavanje, žena odbija odgovornost za svoj život i ne želi ništa da promeni u njemu, u prvom slučaju osuđujući muškarce, a u drugom prilagođavajući se njima. Uverena sam da je pravi izazov za današnje žene da otkriju sebe.”
👇
Linda Schierse Leonard, filozof koji se školovala za jungovskog analitičara na Institutu C. G. Jung u Cirihu.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s