Šef SP-a u Kataru priznao: Poginule su stotine radnika, ne znam tačan broj

Gardijan je prošle godine objavio da je u Kataru umrlo 6.500 radnika migranata iz južne Azije. I pošto je zemlji dodeljeno Svetsko prvenstvo 2010. Većina poginulih radnika radila je na opasnim poslovima za niske plate, često po ekstremnim vrućinama. Ali taj izveštaj nije povezao svih 6.500 smrtnih slučajeva sa infrastrukturnim projektima Svetskog prvenstva.

Prošle godine, Al-Thavadi je osporio taj broj. On je za CNN rekao da je Gardijanov broj senzacionalistički i obmanjujući naslov i da izveštaju nedostaje kontekst.

U međuvremenu, zvaničnik katarske vlade rekao je za CNN prošlog meseca da se broj smrtnih slučajeva od 6.500 koji se pripisuje Svetskom prvenstvu zapravo odnosi na sve smrtne slučajeve stranih radnika u zemlji u periodu od 10 godina.

„Ovo nije tačno i zanemaruje sve druge uzroke smrti, uključujući bolesti, starost i saobraćajne nesreće. Takođe se ne priznaje da je samo 20% stranih radnika u Kataru zaposleno na gradilištima.

Prema Amnesti internešenel, radnici migranti čine 90% ukupne radne snage Katara.

Od kada je Katar dobio Svetsko prvenstvo 2010. godine, mnogi radnici migranti su se suočili sa kašnjenjem ili neisplaćenim platama, prinudnim radom, dugim radnim satima na visokim temperaturama i drugim problemima.

Izvor: Šef SP-a u Kataru priznao: Poginule su stotine radnika, ne znam tačan broj

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s