Zašto su novi procesori, ploče i grafičke karte sve skuplji i skuplji

Japanska internet stranica PCWatch je pre nekoliko dana objavila zanimljiv članak na temu aktuelnog problema postepenog nestajanja jeftinih CPU verzija. U pitanju su centralni procesori sa cenom od oko 100 dolara, segment koji je inače do sada bio veoma popularan na tržištima sa slabijim platežnim mogućnostima. Ova klasa procesora je bila izbor mnogih korisnika sa početnim zahtevima i to se u prošlosti odnosilo na segment Pentium i Celeron procesora kojima je glavni konkurent bio AMD Athlon. Ukoliko sada “pročešljate” aktuelne ponude, primetićete da se njihova ponuda značajno smanjila, a u nekim slučajevima i potpuno nestala u odnosu na neka ranija vremena kada su žarili i palili ponudom većine prodavaca.

Jedan od bitnih razloga zašto ima sve manje jeftinijih CPU čipova jeste napredna tehnologija – dobro ste pročitali, što je tehnologija naprednija utoliko je sve skuplja jer su veća ulaganja u prozvodnju, postrojenja i savremene materijale takvih proizvoda, pa je proizvođačima sve teže da lansiraju jeftine procesore u budućnosti, jer jednostavno nisu isplativi.

Poslovnično precizni japanci su napravili proračun, na osnovu trenutne cene obrade silicijumskog “kolača” dobijenim 5nm procesom iz koga se dobijaju čipovi. Njegova trenutna cena je 20.000 američkih dolara, pri čemu je stopa prinosa ispravnih čipova oko 80%, a cena čipa sa jezgrom površine 100 mm2 iznosi 42,6 američkih dolara. Ukoliko površina sve moćnijih procesora nastavi sa trendom povećanja do 300 mm2, onda će cena iznositi 210,5 američkih dolara.

Čak i za one sa najmanjom površinom jezgra, cena procesorske silicijumske pločice bi bila 42,6 USD. Pored drugih koraka u proizvodnji u smislu dodatka interpozera, hladnjaka i ostalih delova, plus  troškovi komercijalnog prometa, ukazuju na to da sve teže postaje proizvoditi čipove koji koštaju manje od 100 USD.

Izvor: Zašto su novi procesori, ploče i grafičke karte sve skuplji i skuplji

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s