Tomas Bernhard, veliki učitelj: Neodoljivi šarm aristokratije

Tomas Bernhard je bio ono što zovemo konfliktnom ličnošću. Ovaj pisac sa granice, vazda gadljiv prema patriotizmu, da je živeo u Srbiji dobio bi etiketu autošoviniste. Uvek se rugao autoritetima – a one katoličke i nacionalsocijalističke smatrao je dvema stranama istog novčića. Reklo bi se da mu ništa nije sveto – ni crkva ni domovina, ni crveni ni zeleni. No njegovo nipodaštavanje ideoloških svetinja i svetih krava pre je izražavalo Bernhardovu zakletost na individualizam i nezavisnost duha, nego što je bilo odušak mizantropije. Jedan je od najosobenijih, najindividualijih, najprepoznatljivijih književnih glasova i naše epohe.

Pola Nemac, a pola Austrijanac, Tomas Bernhard je rođen 1931. Vrlo verovatno je da je jedan od najvećih pisaca na nemačkom jeziku začet činom silovanja. Otac, po zanimanju stolar, nikad nije priznao ni delo ni sina. A majka, po zanimanju spremačica, u dečaku je s vremenom sve više prepoznavala svog zlotvora, na koga je potomak ličio kao jaje jajetu.

Tomas je zato detinjstvo proveo povazdan odvojen, ako ne i izolovan od roditelja. Oca nikad nije upoznao; majka ga je naizmenično slala kod dede i babe, u internat i popravni dom. Na dečaka je najviše uticao deda po majci Johanes Frojmbliher: i sam pisac, ovaj ga je prvi zainteresovao za knjige i literaturu.

Mladić je odlučio da napusti srednju školu i zaposli se u piljarnici. Tomas je smatrao da je ta odluka bila ključna za njegovo potonje sazrevanje, što je naknadno opisao u autobiografskom romanu Podrum (1976). Vlasnika piljarnice Podlahu kovao je u zvezde. Tvrdio je da je deda bio odgovoran na njegov duhovni i intelektualni, a Podlaha za njegov svetovni i praktični rast – uprkos činjenici da je blagodareći radu u podzemnoj prostoriji i jednoj teškoj prehladi prilikom istovara robe navukao tuberkulozu.

Izvor: RTS :: Tomas Bernhard, veliki učitelj: Neodoljivi šarm aristokratije

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s