Ovo su znaci da ste u vezi sa emocionalnim manipulatorom: Prepoznajte ih na vreme…

Nekada je jako teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su u stanju da vas suptilno nateraju da uradite ono što oni žele.

Manipulatore je teško prepoznati upravo zato što su neguju tu osobinu i vešto nas obmanjuju, tako da nismo ni svesni toga. Emocijalna manipulacija u vezi dešava se tako što partner na razne načine pokušava da “minira” vaše samopouzdanje, tako da na kraju pomislite da ste potpuno bezvredni.

Karmen Hara je psiholog i stručnjak za veze, a nedavno je otkrila pet osobina koje su zajedničke svim manipulatorima.– Manipulator se na početku čini neodoljivo šarmantnim. Ispod ove “fasade” koriste svakakve taktike kako bi postigli ono što žele. Manipulator ima dva lica, javnu stranu koja pokazuje savršenog partnera i privatnu stranu s kojom se osoba posle upoznaje – kaže ona.

Možete da očekujete ​​da će se manipulator ponašati nepristojno i ogorčeno u trenutku kada ga optužite da postoje ono što on zaista jeste.Manipulator mora da ima kontrolu jer u trenutku kad oseti i najmanji pad moći, ili će se obrušiti na vas ili će prekinuti vezu.
– Poznato je da manipulatori koriste lukave tehnike koje većina ne vidi kao važne. Manipulator će vas nazvati manipulatorom, a toliko su uverljivi da će vas naterati da u to poverujete. Oni će vas uveriti da nešto nije u redu s vama, a nikada s njima – objašnjava psiholog i stručnjak za veze.

– Kad ih prvi put vidite, manipulator će se ponašati sjajno, a vi ćete se onda zaljubiti u njih. Nakon što ste razvili iskrena osećanja, oni će početi da vas pritiskaju kako bi pokazali svoju dominaciju – naglašava stručnjak za veze.

Prema njenim rečima, više ste podložni da budete pod kontrolom manipulatora ako ste ljubazna i brižna osoba.

Manipulatori žele da budete ono što oni žele. Oni će vas lagati, varati, igrati psihološke igrice i sve to bez griže saveti.

– Njihov nedostatak obzira omogućuje im da tretiraju pojedince kao objekte, a ne ljudska bića vredna poštovanja i saosećanja – ističe Hara.

Budući da je njihova savest nerazvijena, ne osećaju potrebu da igraju pošteno ili da se prema drugima odnose kao prema sebi jednakima.

– Čak i oni koji imaju manipulativne sklonosti sposobni su da se promene, ali moraju jako da se potrude. Prekid kontakta s manipulatorom najbolji je način da vratite svoj život i povratite moć nad sobom – zaključuje Karmen Hara je psiholog i stručnjak za veze.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s