Gde su prvi konji pripitomljeni?

Prvi konji su pripitomljeni u nizijama današnje Ukrajine, jugozapadne Rusije i Kazahstana, pokazuje genetska studija konja koju je uradila ekipa stručnjaka sa „Kembridža“. Kombinacijom genetike i matematike ustanovljeno je da je pre oko 6.000 godina pripitomljavanje počelo u oblasti zapadne evroazijske stepe.

Genetska studija konja od istočne Evrope do centralne Azije pokazala je da je jedan od najvećih saveznika čoveka u životinjskom carstvu pripitomljen u nizijama današnje Ukrajine, jugozapadne Rusije i Kazahstana.

Stručnjaci mahom tvrde da su konji „odomaćeni” pre oko 6.000 godina, ali su genetski dokazi uzeti od današnjih konja ukazivali na mogućnost da su konji ukroćeni na nekoliko različitih mesta, nezavisno jedni od drugih.

Vera Varmut sa Univerziteta „Kembridž” kaže da su ona i njene kolege koristile kombinaciju genetike i matematike kako bi suzili poreklo pripitomljavanja konja na oblast zapadne evroazijske stepe.

Istraživanje koje je trajalo 16 godina, podrazumevalo je uzimanje uzoraka dlake sa više od 300 konja u Rusiji, Kini, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Mongoliji i Litvaniji – oblastima gde su pripitomljeni prvi konji i gde nisu previše gajeni.

Varmutova je, kako prenosi AP, rekla da su uzorci uzeti od „lokalnih seoskih konja” – jednostavnih životinja čiji je genetski profil najmanje deformisan međusobnim parenjem ili ukrštanjem sa drugim rasama, što je slučaj u zapadnoj Evropi.

Prema njenim rečima, genetski profil konja pokazao je da raznolikost konjske DNK – što je dovodilo do teorija da su konji pripitomljavani na različitim mestima – može da bude objašnjena čestim parenjem ukroćenih pastuva i divljih kobila što je bilo prouzrokovano sporim širenjem stada.

Varmutova dodaje da su rezultati istraživanja ukazali na to da su prvi konji pripitomljeni u ovom delu stepe i da su krda širena ukrštanjem odomaćene vrste sa divljim konjima.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s