Život oko hidrotermalnih izvora 

Aurora je podvodna planina koja se nalazi na vrhu grebena Gakel, koji se nalazi između Grenlanda i Sibira.
Greben se širi izuzetno niskom brzinom od samo jedan centimetar godišnje. Kako se tektonske ploče razilaze, morska voda prodire kroz pukotine u Zemljinoj kori. Ispod kore je magma koja zagreva vodu do visokih temperatura od oko 400°C. Toplota pokreće hemijske reakcije koje uklanjaju kiseonik i druge hemikalije iz vode, koja zatim izbija u okean kao oblak.
Ovaj proces se naziva hidrotermalna ventilacija.
Zbog sporog širenja grebena, naučnici su verovali da otvori Gakkela nisu dovoljno topli da bi izdržali dugotrajnu hidrotermalnu cirkulaciju. Stoga su verovali da su malo verovatna mesta za razvoj života i formiranje velikih mineralnih naslaga.”
Međutim, istraživački tim je u svojoj analizi otkrio da hidrotermalno polje Aurora sadrži visoke nivoe zlata, bakra i metana. Otkriće metana je posebno zanimljiv jer ga je detektovala sonda Cassini u oblaku Enceladus, što ukazuje na moguću sličnost ovih hidrotermalnih procesa.

Izvor: Volcanically hosted venting with indications of ultramafic influence at Aurora hydrothermal field on Gakkel Ridge | Nature Communications

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s