Širom SSSR-a nicali su tajni gradovi sa stanovnicima bez identiteta i ulicama bez imena, nisu bili na kartama, o njima se nije pričalo…

Čeljabinsk-40 je osnovan 1947. godine na početku Hladnog rata, a izgradilo ga je 40.000 zatvorenika Gulaga. I ne bilo kakvih zatvorenika. Zbog najstrože poverljivosti među njima nije smelo biti nemačkih ratnih zarobljenika, Ukrajinaca ili najtežih zločinaca. Ali, kako je potražnja za radnom snagom bila veoma visoka, a rokovi kratki, ova pravila se nisu uvek poštovala. Nakon završetka, u grad su se naselile porodice radnika obližnje fabrike Majak, koja je među prvima u svetu proizvodila plutonijum za atomske bombe.
Kada je fabrika bila spremna za početak proizvodnje, radnici su dobili zadatak da proizvedu što više fisionog materijala, koji može izazvati nuklearnu fisiju, kako bi SSSR mogao sustići SAD, koje su preuzele vođstvo u razvoju atomskog oružja. .
Tako je prvih deset godina Ozersk u potpunosti ulagao svoje resurse u maksimiziranje proizvodnje i nije stao ni kada su ostali bez podzemnih skladišta otpada. Umesto da zaustave proizvodnju dok se ne završe još rezervoara, većinu su bacili u obližnju reku Teča na Uralu, kontaminirajući i nju i 40 naselja nizvodno.
Ova praksa je prekinuta tek kada su svi shvatili koliko je reka smrtonosna radioaktivna i koliko je opasna za desetine hiljada ljudi koji žive nizvodno. Ali umesto da pređu na odgovarajući metod odlaganja, oni su samo prešli na odlaganje otpada u mala, obližnja jezera. Daleko najotrovnije od njih je jezero Karačaj, koje je služilo kao „savršeno“ mesto za odlaganje bilo kakvog otpada koji se smatra „prevrućim“ za podzemno skladištenje.
Do 1990. godine izmereno je da je jezero Karačaj bilo toliko neverovatno radioaktivno da je stajanje u njegovoj blizini nešto manje od sat vremena bilo dovoljno da čovek primi smrtonosnu dozu zračenja. Od tada je ispunjen hiljadama betonskih blokova, ali rizik od kontaminacije podzemnih voda uvek će izazivati strah u ovoj oblasti.

Izvor: Slobodna Dalmacija – Oni su bili dobro čuvana ruska tajna: diljem države nicali su tajni gradovi sa stanovnicima bez identiteta i ulicama bez naziva. Nije ih bilo na kartama, o njima se nije pričalo

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s