Dora Ratjen – muškarac koji je odneo zlatnu medalju u ženskoj kategoriji na Hitlerovim Olimpijskim igrama

Nije bila neobična pojava da atletičarke tog vremena zbog svoje profesije imaju građu nalik na mušku, zbog čega i Dora nikad nije privlačila pažnju.

Ispitivanjem doktora utvrđeno je da Dora ima sekundarne odlike muškarca, a u predelu polnih organa imala je neobičan ožiljak, koji se pružao unazad. Doktor je u nalazu naveo da smatra da je ovaj ožiljak sprečavao Doru da upražnjava seksualne odnose.

Nakon ovog otkrića Dora je promenila ime u Henri, nasledila je porodičan posao vođenja bara i time se bavila do kraja života, daleko od očiju javnosti, odbijajući radoznale novinarske molbe za intervjue. Iako se trudila da živi kao muško, ipak joj je ovo teško polazilo za rukom.

Nakon zvaničnog saopštenja zlatna medalja je otišla u ruke drugoplasirane žene, a kontroverza je oživela ponovo, kada je u Tajm magazinu izašao članak o Henrijevom učešću kao planiranoj aktivnosti nacista, kako bi zamenila takmičarku jevrejskog porekla. Priču je potvrdila atletičarka Gretel Bergman koja je bila u istom timu kao Henri. Bergmanova je diskvalifikovana sa Olimpijskih igara 1936. godine zbog svog jevrejskog porekla. Nakon čega je emigrirala u Ameriku, gde je nastavila svoj život do smrti.

Tek nakon članka objavljenog 2009. godine ove tvrdnje su poništene.

Izvor: dora-ratjen-muskarac-koji-je-odneo-zlatnu-medalju-u-zenskoj-kategoriji-na-hitlerovim-olimpijskim-igrama-1936-godine | Istorija i Kultura | Istorija

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s