Misterija prstenova u pustinji Namib je rešena, tvrde naučnici

U okruženju pustinje Namib, koja se prostire na oko 50.000 kvadratnih kilometara, u nekim oblastima postoji travnati pokrivač koji je istovremeno impresivan i misteriozan.

Naime, ovi pustinjski travnjaci su prošarani milionima čudnih krugova, u kojima nema ni trave ni drugog rastinja. Ova čudna pojava je zato nazvana vilinskim krugovima.

Područje sa čudnim krugovima nalazi se stotinak kilometara od priobalnog dela Namibije i proteže se kilometrima. Tipičan vilinski krug ima prečnik od 2 do 10 metara, a udaljen je od sledećih deset metara.

Naučnici već neko vreme pokušavaju da shvate kako su nastali, ili koji proces stoji iza njihovih formacija, pa su se posle nekog vremena podelili u dva tabora sa različitim objašnjenjima.

Po jednoj teoriji, krugove izazivaju termiti koji se hrane korenjem, a prema drugoj, reč je o samoorganizovanju trave kako bi se povećala dostupnost vode, piše Science Alert.

Studije su potvrdile obe teorije, a neke studije su pokazale da termiti i samoorganizovanje biljaka mogu istovremeno biti iza vilinskih krugova. Ali sve se to malo uzdrmalo kada su se 2016. slični krugovi našli u Australiji; s tim što ovoga puta nisu bili ni na koji način povezani sa termitima.

Ekolog Stephan Getzin sa Univerziteta Getingen u Nemačkoj i njegove kolege ponovo su posetili Namibiju kako bi pronašli dokaze za scenario samoorganizacije zbog nestašice vode. Pritom su istraživali vilinske krugove u 10 regiona širom pustinje Namib.

Padavine u ovoj oblasti su retke i neredovne. Odmah posle kiše unutar vilinskih krugova može da se pojavi trava, koja se ubrzo osuši, iako opstaje u predelima van njih.

Getzin je pratio sporadične padavine u 10 regiona, ispitujući travu, njeno korenje i izdanke, kao i sva potencijalna oštećenja korena izazvana termitima. Analizirao je okolnosti sušenja trave i postavio senzore vlage u zemljištu u i oko vilinskih krugova.

Deset dana nakon padavina u unutrašnjosti vilinskih krugova bilo je vrlo malo mlade trave, pokazalo je istraživanje, koja je ubrzo nakon nicanja počela da se suši. Dvadesetak dana posle kiše sva se trava unutar krugova osušila, dok je okolna trava ostala „zelena i meka“.

Koreni mrtve trave unutar krugova bili su duži, ili čak duži, od korena izvan njih, što sugeriše da su biljke koje traže vodu uložile mnogo truda u rast korena. Naučnici nisu pronašli dokaze da se termiti hrane korenima.

“Iznenadni nedostatak trave za većinu područja unutar krugova ne može se objasniti aktivnošću termita jer nije bilo biomase kojom bi se ovi insekti hranili. Ali što je još važnije, pokazali smo da termiti nisu odgovorni za formiranje krugova jer je trava počeo da umire odmah nakon padavina bez ikakvih znakova da jedu termit”, rekao je Getzin.

Senzori tla su zabeležili sporo smanjenje vlage u zemljištu unutar i izvan krugova nakon kiše, kada trava još nije bila dobro ukorenjena. Čak i nakon što se okolna trava razvila, vlaga u tlu je svuda nestala.

“Zbog intenzivne vrućine u pustinji Namib, trave se konstantno transpiraju i gube vodu. Zbog toga stvaraju vakuume vlage u zemljištu oko korena i tako privlače vodu”, objasnio je Getzin.

„Formiranjem oblikovanih pejzaža ravnomerno raspoređenih vilinskih krugova, trave deluju kao inženjeri ekosistema i imaju direktnu korist od vodnih resursa stvorenih prazninama u vegetaciji“, dodao je on.

Izvor: Information for the Media – Georg-August-Universität Göttingen

5 mišljenja za “Misterija prstenova u pustinji Namib je rešena, tvrde naučnici

 1. aleksandra0pesic

  Ćao, Fadile! Nije mi bio jasan ovaj tvoj prevod, pa sam pročitala originalni članak. Htela bih da dodam objašnjenje.

  Naime, nema dovoljno vode za ceo taj prostor. Tamo gde ima guste trave, uvek ima dovoljno vode. U pustim krugovima je nikad nema dovoljno da se nova trava razvije i ona se suši čim iznikne. E sad, zašto je u krugovima nema?
  Tip zemljišta diktira kretanje kišnice kroz tlo. Ovo je peskovito, i voda se brzo i lako kreće horizontalno. Zato su naučnici uočili da biljke „otimaju” jedne drugima vodu. Tamo gde je trava već jaka i razvijena, povlači lakše vodu iz okoline. Tamo gde trave nema mnogo, voda se ne nakuplja, već otiče dalje kroz zemlju ka gušćoj travi.
  Odgovor leži u geometriji samih travnatih polja. Trava pravi strukture koje ostavljaju puste kružne delove. Novo seme ima šansu da preživi samo ako padne u već gustu travu, a ako padne u suv deo, tu se priča završava.
  Biljke dakle oblikuju pejzaže i cementiraju uslove koji im odgovaraju. Time omogućuju opstanak svoje vrste na duže staze u istom predelu.
  Naučnici su uočili slične manifestacije i sa drugim vrstama i voljni su da istraže mehanizme iza njih.

  U svakom slučaju zanimljive teme, treba što bolje osmisliti našu borbu protiv klimatskih promena. Pozdrav, Aleksandra P.

  Liked by 1 osoba

  1. Fadil Jonuz Autor članka

   Hvala ti na iscrpnom i veoma zanimljivom komentaru, Aleksandra. 🙂
   Meni povlači duboka pitanja o tome kako je sve regulisano u prirodi u savršenom redu, ali ono što čovek u početku ne razume, jednostavno nazove fenomenom.
   Pratio sam više puta u raznim časopisima priču oko ovih krugova u Namib pustinji, međutim zaključaka nije bilo, osim pretpostavki o mravima termitima.
   Siguran sam da i ono “kamenje koje hoda” u Dolini smrti u SAD ima isto objašnjenje oko strukture tla i menjanja istog.

   Volim

 2. Fadil Jonuz

  Namib je velika pustinja u jugozapadnoj Africi. Ime Namib na nama jeziku znači „prostrano mjesto” i doista pustinja zauzima područje od oko 50.000 km², pružajući se nekih 1.600 km duž Atlantskog oceana obalom Angole, Namibije i Južne Afrike. Od istoka na zapad njena širina varira između 50 i 160 km

  Volim

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s