Raspad – Dubravka Stojanović 

“Što se tiče EU, njen raspad ne može biti miran zbog toga što bi to bio strašan potres.
Samo propast evra bi bio potres čije razmere ne možemo ni da zamislimo. To bi bilo neuporedivo i sa onim slikama iz Amerike 1929-1931. To je prvo. Drugo, da se raspadne nešto u šta je toliko uloženo mora biti zato što su u ključnim evropskim zemljama pobedile te razne zlatne zore. Ona se ne može raspasti bez unutrašnjeg skretanja ekstremno desno u Nemačkoj ili Francuskoj (hajde, Grčku ćemo nekako i da preživimo).
Tako da je raspad EU moguć tek posle tih unutrašnjih skretanja na debelo desno, a ako se već skrene na debelo desno i sruši se EU, onda će mnogi poželeti da nešto ušićare i vrate neki stari račun i dug. A mi ćemo jedva dočekati da ostanemo bez vaspitačice u vrtiću i da se vratimo na ono gde smo nasilno zaustavljeni 1995. u Bosni i 1999. na Kosovu. Mi ćemo se prvi istaći sasvim sigurno, ne zato što je to fatum ili zato što je to naša sudbina, nego zato što mi čekamo tu situaciju, jer se nismo nikada pomirili sa tim da treba živeti na nekom drugom programu i raditi na sopstvenom razvoju, ne daj bože obrazovanju ili takvim nekim stvarima.
Svaki nered u Evropi nas vraća u nekontrolisan zločin, iz kojeg smo izašli samo spoljnom diplomatskom i vojnom intervencijom.

Извор: Raspad – Dubravka Stojanović – Peščanik

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s