“Filozofske refleksije”

“Antički grčki mislioci su tragali za stvarima od kojih je svet napravljen.
Za Talesa je to bila voda, za Anaksimena vazduh, za Anaksimandra kombinacija toplog i hladnog. Empedokle je proširio koncept materije na četiri neuništiva elementarna principa, a za Anaksagora se kaže da je predložio bezbroj generativnih semena koje čine prirodu stvari.
Atomisti su dalje apstrahovali seme predlažući mnoge čestice koje se kreću u praznini. Pitagorejci su istinu sveta pronašli u brojevima, njihovim proporcijama i odnosima, a Parmenid, najmetafizičniji od njih, izložio je svoju teoriju o kosmosu uz pomoć moći logičkog mišljenja.
Heraklit je otišao drugim putem. Njegov metod je više psihološki. Nije pretpostavio nikakvu osnovnu supstancu, nije apstrahovao svet osećanja u brojeve, atome ili izjave o biću uopšte. Umesto toga, rekao je da ništa nije stabilno; sve je u pokretu. Šta god da kažete o nečemu, suprotna izjava će biti podjednako tačna. On je uveo jezik u igru kosmološkog mišljenja. Izjave će uvek biti kontradiktorne, relativne, subjektivne. „Ljudi otupljuju svoj um besmislicama, ne znaju da koriste uši i oči“ (fragment 4). „Nedostaje im sposobnost da slušaju i govore“ (fragment 6). Ne možete poznavati svet na način prirodne filozofije, matematike ili deduktivne logike. Jer: „Po kosmičkom pravilu… sve se menja“ (fragment 36). „Sunce je novo svaki dan“ (fragment 32). „Na ulasku u istu reku sve više teče voda“ (fragment 41).
Ime za ovaj promenljivi tok ili proces u današnjim terminima je „vatra“, metafora za promenljiva značenja svake istine.
Dakle, verbalno predstavljanje ili logos sveta je takođe vatra.
Istina, mudrost, znanje, stvarnost – ništa ne može da stoji odvojeno od ove vatre, koja ne dopušta nikakvu objektivnu nepromenljivost. Heraklitova vatra, treba naglasiti, nije ni metafizički entitet, poput elemenata svojih srodnika, ni duhovna energija, ni materijalna supstanca, vatra koja peče ruku. Njegova vatra je metaforična, to je psihološki intenzitet koji prodire u sve doslovnosti, to je brza vatra koja prolazi kroz ruku, sagorevajući sve što pokušava da zgrabi stvarnost i zadrži je. Ova vatra, kao aktivni princip dekonstrukcije, briljantno se dekonstruiše.”
👇
Džejms Hilman , američki psiholog

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s