Negativne emocije ne postoje


“Postoji ta negativnost koja proizilazi iz našeg nesposobnog rukovanja emocijama, koje same po sebi nisu ni negativne ni pozitivne. Oni su jednostavno takve.
Uzmite kao primer ljutnju.
Kada smo ljuti, tu emociju možemo izraziti kao neprijateljstvo, izbijanje u obliku nedvosmislene negativnosti, postajemo ljuti, zlobni, oštri i bezdušni. Da, ljuti smo, ali u ovom slučaju svoju emociju izražavamo ne kao čisti bes (tj. bes bez agresivnosti, optužbi i stida), već kao neprijateljstvo.
Da li to znači da je ljutnja sama po sebi negativna emocija?
Ne.
To znači da sami pretvaramo bes u negativne postupke svojim nesposobnim rukovanjem njime. To je naš izbor. Neprijateljstvo nije negativna emocija, već naš način izražavanja i transformacije besa. Ljutnja može biti veoma pozitivna sila.
Dakle, ljutnja nakon gubitka posla može dati podsticaj i energiju za pronalaženje novog. Na isti način, ozlojeđenost zbog problematične veze može pružiti energiju za njenu promenu, za stvaranje zdravih granica, pružajući i snagu i motivaciju da se ona poboljša (ili na kraju razbije).
Mnogi od nas emocije označavaju kao „negativne” i „pozitivne”, kao da su ti kvaliteti apsolutna realnost. Ali, što više ispitujemo svoje živote, to nam postaje jasnije da je pripisivanje kvaliteta „negativno“ i „pozitivno“ neizbežno povezano sa kontekstom njihovog izražavanja.”
👇
Robert Masters, psihoterapeut, stručnjak za veze i psihoduhovni vodič i trener, sa doktoratom iz psihologije

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s