Žarko Korać, psiholog: “Đinđić je uvođenjem veronauke hteo pomirenje sa Crkvom i pogrešio je”

Žarko Korać: “Sa tim predmetom od početka je bilo mnogo problema. Prvo, Crkva je bila potpuno nespremna za tu nastavu, niti je imala predavače a što je još gore, ni program nastave. I to žalosno stanje je trajalo godinama a traje donekle i sada. Nastavu su izvodila nepripremljena sveštena lica koja su često pričala stvari potpuno neprimerene deci, bez ikakvog razumevanja uzrasta kome predaju. Zato je taj predmet naglo gubio popularnost i nekoliko godina nakon uvođenja sve manju broj đaka ga je pohađao”

Извор: Žarko Korać: Đinđić je uvođenjem veronauke hteo pomirenje sa Crkvom i pogrešio je – Politika – Dnevni list Danas

1 mišljenje za “Žarko Korać, psiholog: “Đinđić je uvođenjem veronauke hteo pomirenje sa Crkvom i pogrešio je”

 1. Fadil Jonuz Autor članka

  Juče sam ostavio ovde jedan duži komentar koji se tiče fenomena nasilja u društvu, ali lešinarske organizacije i “sigurne kuće”, koje uzimaju veliki novac od donatorskih programa, bučno i planirano guraju taj narativ sa etiketom da se radi SAMO o nasilju prema ženama, ne računajući zlostavljane muškarce, dečake, starce, odrasle ljude, od samih muškaraca, a ponegde i od žena.
  Drago mi je što se dan kasnije pojavljuje ovaj intervju psihologa Žarka Koraća, a očekujem i još dosta sličnih intervjua.
  Jer Vučić, kad želi da se nešto kaže, on otključa vrata da krene “javna rasprava” na mrežama i njegovim tabloidima, kao što je dozvolio i Autonomnom ženskom centru da zaglupljuje naciju svojim senzacionalizmom i mržnjom usmerenom prema svakom muškarcu, a znamo, da bi vladala ova vlast na čelu sa Vučićem, neophodno je tako mnogo mržnje.
  Žarko Korać, psiholog, ovde locira problem u društvu. A to je nakaradni obrazovni sistem i korov koji je upuzao u škole, od mračnih ideologija (fašizma, nacizma i nacionalizma), do verskog fanatizma (veronauka), kako bi se formirala armija novih zaglupljenih i fanatičnig generacija.
  Zašto je to potrebno?
  Da bi se vladalo do u beskraj tom armijom mržnjom zadojenih, fanatičnih i ideološki orijentisanih podanika. Međutim, nije se vodilo računa da takav program društva, takva doktrina, stvara i razarajuće efekte.
  A to je nekontrolisano nasilje.
  Naravno da lešinarski Autonomni ženski centar neće pisati o dubokim uzrocima zla, jer u redovima tih bednih spodoba i nema intelektualaca, jer žene intelektualke, filozofkinje, kojih na sreću ima dosta u ovoj zemlji, shvataju problem, ali kao i mnogi drugi intektualci u uslovima mračne diktature i ludila – gledaju svoja posla, bave se svojim životnim opredeljenjem i sebi bliskim ljudima, što je sasvim u redu.
  Činjenica je da od zaglupljenih i fanatičnih ljudi ne možeš nikada oćekivati promene, kao što ne možeš očekivati ni od zlih, prevarantski usmerenih, lažljivih i pokvarenih osoba očekivati da odjednom postanu dobre, usled spleta okolnosti.
  Jedini način je da se napravi oštar otpor, jak grudobran i takve spodobe odbijati od sebe, ne dozvoljavati da ulaze uopšte u lični prostor. I ne opraštati podlosti. Uzvratiti i kazniti, jer će jednog dana to ogromno i ogavno zlo, koje se nalazi svuda oko nas, progutati nas i odneti kao udar cunamija i snaga ogromnih talasa mora.
  Žarko Korać će verovatno, a i drugi intelektualci, uskoro krenuti sa pričom o demistifikaciji drugog mračnog bedema, koji se zove SANU.
  Dakle, da ne dužim previše: u uslovima kada u ovom društvu dominira SANU, crkva i DRUGE verske organizacije (da ih ne zaboravim), pokušajte zamisliti da doselite sve Dance ili Šveđane i pustite ih da žive pod ovom indoktrinacijom 5-10 godina.
  I kakav će biti rezultat?
  Biće 200% gori, zliji i nasilniji od nas.
  Ko ovo pročita, neka razmisli o tome.

  Volim

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s