Mizoginija u srpskoj tradiciji: Stereotip o ženama duboko ukorenjen u vekovnim porukama

Govor mržnje po rodnoj liniji danas se skoro svakodnevno javlja u obliku narativa koji okrivljuje žrtvu za nasilje, prema kojem žena mora da bude čedna ili objekat za zabavu. Niko nije pošteđen i pitanje je vremena kada će postati meta, a to najbolje znaju one žene koje se bave javnim poslom. Mizoginija je vidna u raznim oblicima, pogotovo u eri društvenih mreža koje pucaju od uvredljivih komentara, degradacije žena i njihove privatnosti. Tabloidni mediji se takođe ne ustručavaju da šire narative koji objektivizuje ženu ili je nipodaštava.

A ono što možda i najviše poražava je da nosioci mizoginijskih poruka, kako nekada, tako i danas, nisu samo muškarci, već se i same žene pridružuju stavovima koji degradiraju njihov pol. Kao da nije dovoljno što među samim ženama nema dovoljno protesta zbog širenja mizoginije, a kamo li nekakav ozbiljniji pokret koji će da promeni tradiciju rodne neravnopravnosti, već se neretko i same međusobno omalovažavaju, po onoj staroj, poznatoj, “domaćice, manje zbori, da ti ručak ne zagori”.

— Read on ona.telegraf.rs/ona-price/3557638-mizoginija-u-srpskoj-tradiciji-stereotip-o-zenama-duboko-ukorenjen-u-vekovnim-porukama

1 mišljenje za “Mizoginija u srpskoj tradiciji: Stereotip o ženama duboko ukorenjen u vekovnim porukama

 1. Fadil Jonuz Autor članka

  Preporučujem ovaj tekst.
  Ne iz razloga što govori nešto novo, već ponavlja laž koja se provlači decenijama, od takozvane “emancipacije žena”, trenda “rodne ravnopravnosti” na ovim prostorima.
  Ponavljam, na ovim prostorima.
  Laž je zato što sve zemlje i društva sveta imaju tradicije, možda rigidnije od ovih kod nas. Neke su bile ukorenjene i u Ustavnim pravima, pa recimo žene u Švajcarskoj nisu imale pravo glasa do 1971 godine.
  👇
  https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/zabavnik/3151908-dan-kada-su-zene-u-svajcarskoj-konacno-dobile-pravo-glasa-28-godina-kasnije-opet-su-izasle-na-ulice
  Dalje, laž je da je kriva tradicija, a još veće licemerje što ne sme da se p-i-s-n-e o pravim uzrocima mizoginije kod nas, a i u nekim zemljama i društvima koja liče na naša.
  Onaj ko čita ovaj komentar i razmišlja, zna o čemu se radi i ne naseda na pamflete i lažne teorije da su anomalije u “srpskoj tradiciji”. Srpskoj tradiciji, inače, ništa ne fali, ali — hajde, dragi bezimeni pisci, napišite ime i prezime i otvoreno napišite ko i šta stoji iza mržnje prema ženama, afiniteta da se žena pokori i kontroliše i da se ista “postavi na svoje mesto”.
  🙂
  Malo da se igramo istine, jer je sve poplavljeno lažima, od tvrdnji, teorija, stavova, morala, slobode, pa do lažnih osećanja.

  Volim

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s