Naučnici su bili fascinirani otkrićem na dnu Pacifika: pronašli su ‘put do Atlantide’

Naučnici na pomorskom istraživačkom brodu Nautilus otkrili su ono što su odlučili nazvati “put za Atlantidu”. Naravno, nije mitski grad, ali scena ih je prilično šokirala i na kraju inspirisala.
Na dnu Tihog okeana severozapadno od Havajskih ostrva, pronašli su isušeno korito jezera koje izgleda kao „put od žute cigle“ i nazvali ga put za Atlantidu. Otkriće je napravljeno tokom istraživanja podvodnih planina koje su nastale vulkanskom aktivnošću na području grebena Lili'uokalani, nazvanog Papahanaumokuakea Marine National Monument (PMNM). To je zaštićeno područje i morali su da koriste vozilo na daljinsko upravljanje.
O čemu se radi?
Reč je o površini koja se prostire na čak 1.510.000 kvadratnih kilometara, a Nautilus je proveo skoro mesec dana istražujući geološke i biološke sisteme na tom području. „Put za Atlantidu“ zapravo nije put od cigle, već obrazac pukotina na morskom dnu koji je rezultat praistorijske aktivne vulkanske geologije“, a nastao je stresom izazvanim zagrevanjem i hlađenjem usled jakih erupcija na greben.


Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s