Naučnici pronašli mikroplastiku u mesu, mlijeku i krvi životinja na farmama

“Ovo istraživanje izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog kontaminacije lanca naše ishrane. Jasno je da poljoprivrednici nisu odgovorni za ovo. Čini se da se barem dio prehrambenih proizvoda iz supermarketa prerađuje u stočnu hranu zajedno s njihovim pakovanjima. To nije štetno samo za životinje, nego možda i za nas ljude. Vjerovatno gotovo svaki odrezak i pljeskavica sadrže male komade plastike”, rekla je Maria Westerbos, direktorica Fondacije Plastic Soup.

Već godinama raste zabrinutost zbog količine plastike koju sadrži životinjsko meso, a koje ljudi konzumiraju. Zbog toga naučnici upozoravaju na hranu koja se priprema za stoku.

“Životinje su u mogućnosti da apsorbuju barem dio čestica plastike kojima su izložene u svom staništvu. Ovo istraživanje treba pokrenuti detaljnije istraživanje punog obima izloženosti i svih povezanih rizika. Proizvodnja hrane za životinje bez plastike može biti jedan od načina za poboljšanje situacije kada je riječ o izloženosti stoke česticama plastike”, rekla je ekotoksikologinja Heather Leslie.

Извор: Naučnici pronašli mikroplastiku u mesu, mlijeku i krvi životinja na farmama

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s